Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

En temakveld om smerte

Avdeling for smertebehandling inviterte pasienter, pårørende og andre interesserte til temakveld ved Rikshospitalet i oktober. Årets temakveld handlet om hvordan smerte kan mestres. Avdelingsleder presenterte også hvem vi er og hva som tilbys hos Avdeling for smertebehandling.

Publisert 01.11.2023
En gruppe mennesker som sitter i et rom

Tekst skrevet av Jonny Heimdal, Avdeling for smertebehandling, Oslo universitetssykehus.

 

Kveldens tema

Til sammen deltok 90 personer fysisk og digitalt. Dette er andre gang siden 2019 vi arrangerer temakveld, da korona satte en effektiv stopper for slike arrangementer de siste årene. Avdelingens nye leder, overlege Lars-Petter Granan, åpnet kvelden med å fortelle om Smerteklinikken i dag: «Hvem er vi, og hva vil vi?». Han var innom tema som hva smerte er, og hvor mange det er som lever med smerte i Norge. Type utredninger og behandlinger som tilbys ved avdelingen ble også presentert.

Spesialfysioterapeut Liv Laukholm og overlege Sabina Tünte snakket om hvordan langvarige smerter kan mestres. De forklarte hva som skjer i hjernen ved smerter, og at det er mulig å påvirke smerteopplevelsen. De gav eksempler på at gjennom fokus på søvn, lystbetont aktivitet og stressreduksjon, er det mulig å oppleve smerte mindre plagsomt. 

Hvem var der og hva syntes de?

Deltakerne besto av personer som lever med smerte, pasienter, pårørende, helsearbeidere og andre faglig interesserte. Totalt 67 personer møtte fysisk og 23 deltok digitalt. Både underveis i programmet og i pausene ga de uttrykk for at det de fikk høre var interessant og engasjerende. 

Deltakerne var blant annet opptatt av- og stilte spørsmål rundt hva som skjer med pasienter som ikke lenger har tilbud hos private smertespesialister. De fikk høre at Avdeling for smertebehandling har lovet Helse Sør-Øst å ta imot alle pasienter som har mistet sitt tilbud ved blant annet SMI. 

Ellers kom det spørsmål rundt cannabisbehandling. Denne behandlingen har avdelingen ikke lenger lov til å gi til pasienter. Den eneste muligheten er hvis vi får godkjent og kan starte med en forskningsstudie på cannabisbehandling. Avdelingen og Regional Kompetansetjeneste for smerte (ReKS) har en søknad inne per i dag, og venter svar på denne i løpet av desember 2023. Ved eventuell finansiering av et slikt prosjektet, vil det gis informasjon om dette via avdelingens nyhetsbrev og nettsider.

 

En person som smiler for kameraet
Foto: Jonny Heimdal. 

Hensikten med temakvelden

OUS sin visjon er å utvikle morgendagens behandling sammen med pasientene. Vårt mål er at temakveldene vil skape en møteplass for dialog med de som lever med langvarige smerter, deres pårørende og nærstående. Vi ønsker å informere om vårt tilbud, dele vår kunnskap og utveksle erfaringer. Ved å lytte til brukernes kunnskap og erfaringer med å leve med smerter, håper vi å kunne utvikle behandlingstilbudet vårt

Tilbakemeldinger fra de oppmøtte og vår egen opplevelse av temakvelden, gir oss inspirasjon til gjentagelse neste år. Selv om vi som behandlere daglig treffer pasienter gir møteplasser, slik som en temakveld, mulighet til en annen type dialog og et litt mer personlig møte med den enkelte som på et eller annet vis er involvert i eller har faglig interesse for smerte og smertebehandling.