Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hukommelse og stress hos pasienter med langvarig smerte

I en fersk artikkel fra Avdeling for smertebehandling og Mind Body Lab ser vi på hvordan kronisk stress kan påvirke eksekutive funksjoner hos personer som har langvarige smerter. Vi fant at deltakere med høyest stress presterte dårligere på tester som måler eksekutive funksjoner – spesielt når det kommer til arbeidsminne.

Publisert 01.11.2023
Sist oppdatert 21.08.2024
En mann og kvinne som står ved siden av hverandre i et rom
Foto: Silje Endresen Reme og Henrik Børsting Jacobsen, OUS / UiO

Studien inkluderte 122 deltakere; 40 personer med fibromyalgi, 24 med perifer nevropatisk smerte, og 58 friske kontroller. Vi ønsket å undersøke om kronisk stress påvirker kognisjon, målt gjennom tester på eksekutive funksjoner som planlegging, oppmerksomhet og arbeidsminne. Stress ble målt ved å måle hormonet kortisol – kjent som «stresshormonet» - i deltakernes hår. Dette ga en unik mulighet til å undersøke langvarige effekter av stresspåvirkning. 

 

Faktaboks

Eksekutive funksjoner: en persons evne til problemløsning, planlegging, gjennomføring av oppgaver og regulering av atferd (kognitive funksjoner).

Kognisjon: tankevirksomhet og intellektuelle prosesser, det vil si tenkning, sansning og å tilegne seg kunnskap.                                                                                           

(Store norske leksikon)

 

Våre funn viser at de med langvarig smerte konsekvent hadde høyere kortisolnivå enn de friske deltakerne. Litt overraskende fant vi, til tross for disse forhøyede stressmarkørene, at alle deltakerne hadde sammenlignbare evner innenfor eksekutive funksjoner, med unntak av en test som utfordrer arbeidsminnet. Denne testen er laget for å si noe om evnen til å utføre dagligdagse oppgaver. For eksempel som å huske hvor du parkerte bilen, eller hvor du er i en bok når du blir avbrutt.  

Gjennom bruk av kjente statistiske metoder oppdaget vi at kortisolnivåene forklarte om lag 9 % av prestasjonene, det vil si hvor godt eller dårlig de med langvarig smerte gjorde det på arbeidsminnetesten. Dette gjaldt imidlertid kun de med smerter, ikke de friske: Det viste seg altså at høye kortisolnivåer hos personer med langvarige smerter hadde sammenheng med redusert prestasjon.

Oppsummert viser funnene fra studien at kronisk stress spiller en viktig rolle i arbeidsminnets ytelse når du lever med smerter. Funnet er viktig for å bedre forstå og håndtere kognitive utfordringer som mennesker med langvarige smerter ofte opplever. Vi fant imidlertid ingenting som tydet på at høyt stressnivå påvirket andre viktige eksekutive funksjoner. Dette, sammen med tidligere forskning, får oss til å tenke at stress kanskje spesielt påvirker arbeidsminnet til personer med langvarige smerter. Det kan ha å gjøre med hvordan stress påvirker bestemte deler av hjernen, som styrer romforståelse og hukommelse, slik som hippocampus.

Så, hva betyr dette i klinisk praksis?

Vel, hvis noen med langvarige smerter også har problemer med hukommelsen, kan det å redusere stresset hjelpe dem. Dette gir grunn til å bruke stressreduserende tiltak i behandlingen av personer med langvarig smerte og hukommelsesutfordringer.

 

Originalartikkelen finner du her.

.