Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hva gjør et smerteteam?

Smerteteamet har en viktig rolle i mange av avdelingene ved Oslo universitetssykehus. De jobber i tverrprofesjonelt, og består av smertesykepleiere og anestesileger. Spesialsykepleierne har ulik bakgrunn, med videreutdanning i for eksempel intensiv, anestesi, tverrfaglig smertebehandling og psykisk helsearbeid.

Publisert 30.10.2023
En person iført en hvit labfrakk
Foto: Unni Halvorsen, smertesykepleier, Avdeling for smertebehandling, Oslo universitetssykehus

Typisk bistår smerteteamet pasienter med ulike helsetilstander der fellesnevneren er utfordrende smerteproblematikk. Smerteteamet mottar henvisninger fra sengepostene, og bistår der pasienter har utfordrende smerteproblematikk. Smerteutfordringen kan stamme fra postkirurgiske plager, men kan også være forverring av langvarig smerte eller smerter relatert til medisinske problemstillinger.

En vanlig arbeidshverdag i smerteteamet består av grundig gjennomgang og evaluering av pasientjournaler. Før første møte med nye pasienter, vurderer man anamnesen, samt tidligere og pågående medikamentbruk – i tillegg til at man snakker med behandlingsteamet som har henvist pasienten på sengeposten.

Gjennom samtale med pasienten, kartlegges faktorer som kan påvirke tilstanden og sykdomsutfordringer relatert til smerte. Deretter legges plan for smertebehandlingen som kan omfatte prosedyrer, medisinske tiltak eller ikke-medikamentelle tiltak. Vurderinger og anbefalinger fra smerteteamet journalføres.

Smerteteamet møter mange pasienter som av ulike grunner har en utvidet medikamentbruk, som for eksempel opioider som brukes for andre tilstander enn det de er innlagt for. Dette krever ofte tilpassing av opioiddosering. Hvor mange tilsyn pasientene trenger fra smerteteamet avhenger av sykdomshistorien, sykdommens kompleksitet og responsen på de tiltak som er anbefalt.

I tillegg til mange pasientmøter tilbyr smerteteamet kompetansehevingskurs og undervisning for ansatte på sengepostene i OUS. Et eksempel er fagdag for smertekontakter og fagsykepleiere som sist ble holdt 12. september med 80 deltakere. Smerteteamet holder også kurs og undervisning på oppdrag fra andre sykehus eller organisasjoner som trenger kompetanseheving. Kursene rettet mot smertekontakter og fagsykepleiere kan man finne i læringsportalen. Kurs åpne for alle annonseres som nyhetssaker på OUS intranett. Undervisningsoppdrag på bestemte avdelinger formidles via e-post til ansatte på de aktuelle avdelingene.