Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Metodebok for langvarige smerter er lansert

Regional kompetansetjeneste for smerte (ReKs) lanserer ny versjon av Metodebok for langvarige smerter.

Publisert 19.12.2023
Sist oppdatert 04.01.2024
Illustrasjon over smertebaner, perifert til sentralt i hjernen

Illustrasjon: Christopher Ekholdt

Helse Sør-Øst har gitt ReKS mandat til å utarbeide en ny metodebok som skal omfatte behandling av smerter. Metodeboken skal inneholde informasjon om hele pasientforløpet, fra primærhelsetjeneste til spesialisthelse- og tredjelinjetjeneste (tverrfaglige smerteklinikker), inkludert behandling som gis av alle profesjoner i primærhelsetjenesten, avtalespesialister og den øvrige spesialisthelsetjenesten.

Boken skal omfatte medikamentell og ikke-medikamentell behandling, og spesialisert behandling på sykehus. Samarbeid mellom rus/psykiatri og primær- og sekundærhelsetjenesten knyttet til smertepasienter er også et sentralt tema.
Metodebokens formål er å gi helsepersonell en oversikt over ulike diagnostisterings- og behandlingsmetoder, og retningslinjer for å håndtere smerter.


Status og prosess videre

Versjon 1 av metodeboken ble utgitt i 2021. Arbeidet med versjon 2 er allerede i full gang, og denne versjonen blir mer omfattende, med ny og oppdatert kunnskap. Vi publiserer innhold fortløpende, og nye tekster vil komme jevnlig i 2024.
I tillegg skal vi også oppdatere eksisterende tekster i metodeboken. Dette innebærer å inkludere ny forskning og nye erfaringer, samt implementere tilbakemeldinger fra helsepersonell og brukere.

 
Bidragsytere til metodeboken er eksperter innen smertefeltet og erfarne klinikere som har mye kunnskap om smerte og smertebehandling. Vi vil også involvere helsepersonell i utviklingsprosessen ved å lytte til deres tilbakemeldinger og forslag. Det vil hjelpe oss å forstå hva som kan forbedres, og sikre at metodeboken møter brukernes behov. Bidragsyterne våre sørger for at metodeboken er av høy kvalitet.
Tilbakemeldinger på metodeboken for smerte kan gis her (link til nettskjema). 

Tilgjengelig på internett og i app

Metodebokens tekniske plattformen Sunnsoft gjør boken tilgjengelig både på internett og som en app. Digitale løsninger forenkler helsepersonells tilgang til metodeboken når de trenger det - uavhengig av hvor de befinner seg. Bruksanvisning for metodeboken finnes her.

Struktur og innhold

Metodeboken er bygget opp med seks hovedkapitler som hver inneholder underkapitler. Første kapittel omhandler blant annet behandlingsprinsipper, definisjoner og forklaringsmodeller for smerte. Andre kapittel tar for seg spesifikke og utfordrende smertetilstander, slik som CRPS, og smerte hos spesielle pasientgrupper, slik som eldre og rusavhengige. Tredje og fjerde kapittel fokuserer på diagnostisering og tiltak rettet mot ulike smertetilstander. Femte kapittel beskriver henvisninger til smerteklinikk, prioriteringer og organisering av smertebehandling. Siste kapittel tar for seg blant annet lov- og regelverk. Se Figur 1 for metodebokens struktur. 

Figur over kapittelinnhold
Figur 1. Metodebokens struktur og innhold

 

Redaksjon

Redaksjonen består av tre fagpersoner med kompetanse og lang erfaring innen smerte, smertebehandling, forskning og pedagogikk:

  • Lars-Petter Granan som er faglig ansvarlig i metodebok. Han er PhD og er fysikalsk medisiner og smertespesialist.
  • Tone Marte Ljoså som er ansvarlig for språk, oppsett og faglig innhold i metodebok. Hun er PhD, smertesykepleier og førsteamanuensis.
  • Christopher Ekholdt er ansvarlig for layout, teknisk oppsett og faglig innhold i metodebok. Han er PhD stipendiat, sykepleier og daglig leder for Oslo smerteregister.


Redaksjonen jobber med metodebokens innhold, organisering og strukturering. Målet er å gjøre den brukervennlig for helsepersonell, slik at den er et godt verktøy i klinisk praksis. Den nye digitale metodeboken skal bidra til bedre smertebehandling og håndtering av langvarige smerter, med det ultimate formål å bedre pasienters livskvalitet og funksjon.

Gi oss tilbakemedling!

Redaksjonen oppfordrer brukerne av metodeboken til å komme med innspill og gode forslag. Gi tilbakemelding via Nettskjema dersom du har ideer til retningslinjer, eller tekster om smerte og smertebehandling, som kan være nyttig for kliniske praksis.