Postoperativ opioidbruk i Norge
Etter kirurgi er det endel som trenger smertelindring en periode. I denne forskningsartikkelen ser forfatterne på hvor mange det er som bruker morfinlignende smertestillende (opioider) over lang tid etter kirurgi. Forfatterne ser også på hva som kan påvirke at opioidbruken blir langvarig.
Forfattere av artikkelen: Sara Magelssen Vambheim, Vidar Hjellvik, Ingvild Odsbu, Svetlana Skurtveit, Christopher Ekholdt, Lars-Petter Granan, Audun Stubhaug, Per-Jostein Samuelsen.
Forfatter av sammendraget: Tone Marte Ljoså, Christopher Ekholdt, assistert av ChatGTP premium.
Les publikasjonen i sin helhet her: https://link.springer.com/article/10.1186/s40360-024-00805-y
Denne studien undersøkte langvarig opioidbruk etter kirurgisk behandling. I Norge mangler det nasjonale retningslinjer for smertebehandling etter operasjon, og praksisen varierer mellom sykehus og avdelinger. Likevel ser vi at bruken av reseptbelagte opioider har vært relativt stabil i Norge, men at det har vært endringer i hvilke typer opioider som forskrives. Jevnt over har bruken av kodein (for eksempel Paralgin Forte®) gått ned, mens bruken av oksykodon og tramadol har økt.
Formålet med studien var å finne ut hvor mange opererte pasienter i Norge som fikk en langtidsbruk av opioider. Det ble også undersøkt om noen spesifikke faktorer påvirket om opioidbruken ble langvarig. Faktorene som ble sett på var alder, kjønn, tidligere opioidbruk, type kirurgi, bruk av avslappende/angstdempende medisiner (benzodiazepiner) og geografisk region.
Studiens design og metode
Dette er en epidemiologisk og observasjonell studie som brukte data fra norske nasjonale registre fra årene 2010 til 2019. Pasienter som ble inkludert i studien var over 15 år, og hadde hentet ut minst én resept på et opioid innen 14 dager etter kirurgi. Langtidsbruk ble definert som minst to uttak av opioider fra apotek i løpet av to påfølgende 90-dagersperioder, og med et forbruk på minst 10 morfinekvivalente milligram (MME) per døgn i løpet av de første 90 dagene.
Faktaboks
- Morfinekvivalenter (MME) er en standardisert måte å sammenligne styrken av ulike opioider ved å uttrykke dem i forhold til morfin.
- Oksykodon er «kjent» fra opioidepidemien i USA. Det er ansett at det var dette medikamentet som startet den.
- Kodein er mest kjent som Paralgin Forte®, og er i det preparatet kombinert med paracetamol.
Resultater
- Studien inkluderte 693 495 pasienter, hvorav 53,6 % var kvinner.
- De vanligste brukte opioidene etter kirurgi var kodein (58,3%), samt tramadol (38,6%) og oxykodon (3,8%).
- Andelen nye opioidbrukere i forbindelse med kirurgi var 73,2 %. De som brukte opioider før kirurgi (26,8%) var typisk eldre, og oftere kvinner.
- Bare 3,8 % av pasientene utviklet langvarig opioidbruk etter kirurgi. Flere av de som brukte opioider før kirurgi (13,1%) ble langvarige brukere, sammenliknet med de som ikke brukte opioider før kirurgi (0,4%).
- Langtidsbruk av opioider økte med alderen og var hyppigere blant kvinner.
- Langtidsbruk av opioider var vanligere etter kirurgiske inngrep som transluminal endoskopi, øye kirurgi og undersøkelser relatert til kirurgiske prosedyrer.
- Bruk av benzodiazepiner og visse reseptbelagte sovemedisiner (Z-hypnotika) før operasjon økte risikoen for langtidsbruk.
- Geografisk var langtidsbruk høyest i Nord-Norge (4,3 %) og lavest i Midt-Norge (3,3 %).
Konklusjon
Et viktig funn i denne studien er at langtidsbruk av opioider etter kirurgi generelt er lav i Norge. Kvinner og eldre er mer utsatt for langtidsbruk, og forskjellen mellom kjønnene øker med alderen. Bruk av opioider før kirurgi, men også benzodiazepiner og Z-hypnotika, er en betydelig risikofaktor for langtidsbruk av opioider etter kirurgi. Resultatene understreker at vi må være oppmerksomme på visse pasientgrupper, og forsøke å forebygge langvarig opioidbruk etter kirurgi hos dem.
Referanse
Vambheim SM, Hjellvik V, Odsbu I, Skurtveit S, Ekholdt C, Granan LP, Stubhaug A, Samuelsen PJ. Postoperative opioid use in Norway-a population-based observational study on patterns of long-term use. BMC Pharmacol Toxicol. 2024 Oct 25;25(1):81. doi: 10.1186/s40360-024-00805-y. PMID: 39456108; PMCID: PMC11515196.