ReKS regionale smertesamling 2024
I år gikk den ellevte ReKS regionale smertesamling av stabelen torsdag 28. november. Totalt 114 personer var påmeldt, og deltakerne var helsepersonell, samt representanter fra akademia, legemiddelindustrien og pasientorganisasjoner. Deltakerne var jevnt over godt fornøyd med årets smertesamling når det kommer til tema og innhold, men ReKS kan bli bedre til å fremme kontaktflater og mulighet for nettverksbygging.
Forfatter: Tone Marte Ljoså
ReKS regionale smertesamling ble holdt første gang i 2014. I år var det ellevte året på rad at arrangementet gikk av stabelen, og hele 114 personer var påmeldt. Smertesamlingen retter seg mot et tverrfaglig og tverretatlig publikum, og deltakerne var helsepersonell fra ulike fagbakgrunner som medisin, sykepleie, fysioterapi, psykologi, ergoterapi, kiropraktikk, odontologi og farmakologi. I tillegg deltok helsesekretærer, akademikere og forskere, og representanter fra pasientorganisasjoner og legemiddelindustrien. Alle med en interesse for- og engasjement innen smerte og smertebehandling.
Foredragsholderne ved årets ReKS regionale smertesamling kom fra smerteklinikken i Kristiansand, akuttsmerteteam ved AHUS og OUS, samt ReKS. Årets mest populære var Alexandra Hott med et glitrende foredrag om fysisk aktivitet i behandling av langvarig smerte, basert på EFIC position paper på temaet. Et variert spekter av tema ble dekket i årets program. Du finner power point presentasjoner fra foredragene på ReKS sin nettside.
- Hva smertebehandling er i dag
- Fysisk aktivitet i behandling av langvarig smerte
- Organisering av smerteklinikker og smertesenter - ny veileder
- Behandling med opioider for langvarige smerter
- Hybridstudien
- Akuttsmerteteam i sykehus i dag
- POPOPP - medikamentoppfølging etter utskrivelse fra sykehus
- CIRP - konsentrert smertebehandling (basert på 4-dagers modellen)
I evalueringen av ReKS regionale smertesamling 2024, kom det fram at 95% av deltakerne var godt fornøyd med tema og innhold, og at programmet var relevant for deres faglige interesse og daglige arbeid.
«Selv om ikke hele presentasjonen var relevant, så er det alltid noe man kan ta med seg videre til sin arbeidsplass og bruke i sitt daglige arbeid. Men det viktigste er at man blir rikere i sine kunnskaper» (sitat fra deltaker)
I evalueringen kom det også frem at hele 90% opplyste at smertesamlingen i sin helhet la middels/stor grad til rette for å etablere nye faglige relasjoner og nettverk. Likevel var det flere som rapporterte at det var vanskelig å få kontakt med andre deltakere. I tillegg ønsket flere mer tid til debatt og diskusjoner mellom foredragsholdere og publikum underveis i foredragene. Vi i ReKS tar tilbakemeldingene med oss, og ser på hvordan vi til neste år kan sette inn ytterligere tiltak gjennom arrangementet for å fremme mulighet for nettverksbygging og diskusjoner.
Deltakerne ved årets ReKS regionale smertesamling ga i evalueringen mange innspill til relevante og spennende tema for neste års smertesamling, slik som langvarig og akutt smerte hos eldre og eldre med kognitiv svikt, medikamentell smertebehandling, psykologiske aspekter og tilnærminger, metodebok for smerte, nye veiledere og retningslinjer, og smertebehandling i primærhelsetjenesten – for å nevne noe. Vi i ReKS tar med oss disse innspillene i planleggingen av neste års ReKS regionale smertesamling.
Til slutt vil vi dele en deltakers tilbakemelding som betyr svært mye for oss, og som både inspirerer og motiverer oss til videre arbeid med å bygge opp og spre kompetanse om smerte:
«ReKS er jordnært og praksisnært, og et av de mest verdifulle fagmøtene for oss på gulvet».