Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Smertekurs for leger i primærhelsetjenesten

Smerteklinikken i Skien er den første regionale smerteklinikken som har tilbudt ReKS smertekurs for helsearbeidere i primærhelsetjenesten. I november 2023 samlet smerteklinikken fastleger til et to dagers klinisk emnekurs: Et viktig skritt mot å forbedre samhandling og smertebehandling i Telemarksregionen.

Publisert 21.12.2023

ReKS smertekurs for primærhelsetjenesten

For et år siden fikk ReKS et oppdrag fra referansegruppen sin: Å utvikle et 15-timers kurs i smerte og smertebehandling rettet mot helsepersonell i primærhelsetjenesten. Prinsippet er at smerteklinikker i Helse Sør-Øst arrangerer kursene, hvor foredragsholdere fra ReKS og lokale eksperter samarbeider for å tilby et kurs som er tilpasset lokale kunnskapsbehov.

Hensikten med smertekurset er tredelt:

  • Øke kunnskapen om smerte og smertebehandling blant helsepersonell i primærhelsetjenesten.
  • Styrke kvaliteten på smertebehandlingen til pasienter med langvarige smerter i primærhelsetjenesten.
  • Legge til rette for samhandling i smertebehandling i primærhelsetjenesten og med smerteklinikk.

Undervisningen i kurset fokuserer på diagnostisering av smerte, prinsipper for smertebehandling, medikamentutprøving, metodebok for smertebehandling, hvordan forstå langvarig smerte, smerteedukasjon og forklaringsmodeller, og samhandling i smertebehandling.

Erfaringer fra første kurs

Eva Undall var primus motor for smertekurset i Skien i november 2023. Tjue leger deltok. De fleste fra primærhelsetjenesten i Telemark og omegn, men noen kom også langveis fra (Trøndelag, Innlandet). Eva er smertesykepleier ved smerteklinikken i Skien, og har positive erfaringer fra kurset:  

Med slike kurs kan vi initiere og styrke kommunikasjon og samarbeid oss imellom. Når vi har sett hverandre og pratet sammen i en kurssetting, er det mye lettere å samarbeide og sende dialogmeldinger i ettertid.
En person som bruker briller

Foto: Privat

Eva Undall, smertesykepleier ved smerteklinikken i Skien.

I tillegg til å styrke samarbeidet, poengterer Eva at å lære og snakke sammen på kurs tilrettelegger for at smerteklinikk og fastleger tenker mer samstemt: 

Pasientene trenger å høre den samme forklaringen av hva langvarig smerte er, og hvilke behandlingstiltak som er fornuftige for vedkommende.

Eva er opptatt av at smerteklinikken og fastlegene er på samme plattform når det kommer til behandling. Ved for eksempel nedtrapping av opioider, reduserer smerteklinikken dosene og fastlegen skriver ut resepter.  

Med god dialog og tettere samarbeid, kan vi greie å støtte hverandre i en prosess som ofte er vanskelig både for pasienten og oss behandlerne.

Eva er også opptatt av at kunnskapsoverføringen i kurset bidrar til en mer fornuftig ressursbruk:

Det er alltid et kapasitetsspørsmål på smerteklinikken. Det er derfor viktig at fastlegene vet hva vi kan tilby av utredning og behandling, slik at de henviser de pasientene som smerteklinikken kan gi et hensiktsmessig tilbud til.

Deltakernes forventninger og erfaringer

Før kurset forventet deltakerne å lære mer om smerte og smertebehandling ved langvarige smerter. De ville bli kjent med smerteklinikkens funksjon, og hvordan man sammen kan finne løsninger.

Etter kurset sa deltakerne at forventningene ble møtt i middels til stor grad. Flesteparten (83%) mente at kurset var svært relevant for kliniske praksis, og mange (83%) følte seg bedre rustet til å håndtere langvarige smerter. Mange rapporterte at de tror samarbeid med smerteklinikken nå blir enklere.

Tilbakemeldingene viste også at deltakerne fikk større forståelse for og motivasjon til videre arbeid med langvarig smerte. De satt igjen med at medikamenter har mindre betydning enn tidligere antatt, og at ikke-medikamentelle behandlinger har en mer sentral rolle. De så også nytten av å forklare pasienten om smerten og dens innvirkning på livet.

Selv om bare 6 av 20 deltakere ga tilbakemeldinger, indikerer resultatene en positiv opplevelse.

Veien videre

Kurset i Skien er starten på en serie lignende kurs som vil bli holdt i Helse Sørøst i årene fremover. Både arrangør og deltakere hadde gode erfaringer fra første gjennomføring. Målene videre med kurset er å styrke kvaliteten på smertebehandling ved å spre kunnskap om smerte, og skape mulighet for dialog og samhandling mellom behandlere i primærhelsetjenesten og smerteklinikkene.