Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Dødsstedsundersøkelser

Ved uventet barnedød er det en nasjonal ordning der foreldrene tilbys dødsstedsundersøkelse. Formålet med tilbudet er å få sikrere informasjon om hvorfor barnet døde. Samtale med pårørende og undersøkelse på stedet kan gi vesentlige svar for rettsmedisineren som skal ta stilling til dødsårsak. Mange foreldre har opplevd det som nyttig å få snakket med de som har undersøkt barnet og få tidlige svar på årsaksforhold. Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus har ansvar for å koordinere dødsstedsundersøkelser i Norge.

Bile av barneføtter i en voksen hånd
Foto: OUS

Rettsmedisiner og koordinator kan kontaktes av helsepersonell ved brå og uventet død hos barn og organisering av frivillig dødsstedsundersøkelse.

  • Rettsmedisiner: 46 91 37 34
  • Koordinator for dødstedsundersøkelser: 94 13 29 57

Lars Danielsen, koordinator:

  • Mobil: 48 20 86 17

I Norge er det hvert år om lag 25 barn i alderen 0 til og med 3 år som dør brått og uventet, av ukjent dødsårsak. Alle slike dødsfall skal meldes til politiet og skal undersøkes med rettsmedisinsk obduksjon. Helsetjenesten har da plikt til å tilby barnets foresatte en dødsstedsundersøkelse. Formålet med denne undersøkelsen er å avklare hva barnet døde av. Dette er nødvendig for å kunne gi riktig diagnose, og få informasjon som kan bidra til å forebygge lignende tilfeller. Foresatte må gi skriftlig samtykke til en dødsstedsundersøkelse.

I noen tilfeller har politiet gjort egne undersøkelser på dødsstedet og det er ikke behov for besøk i regi av helsetjenesten.

​​Hva ordningen innebærer​

Undersøkelsen vil utføres av et team bestående av to personer. Det er viktig å sammenholde funnene fra obduksjonen med funnene på dødsstedet. Derfor er det ønskelig at legen som foretar obduksjonen også deltar i undersøkelsen på dødsstedet (evt. en annen lege  med rettsmedisinsk kompetanse). Den andre i teamet vil være en person med kunnskap og erfaring fra dødsstedsutredninger.

Foreldre og omsorgspersoner har mulighet til å stille spørsmål til teamet som kommer til dødsstedet. Ordningen er blitt evaluert. Mange  etterlatte fortalte at de satte pris på denne muligheten. Selv om formålet med en dødsstedsundersøkelse ikke er å yte helsehjelp til foreldrene, opplevde mange foreldre dødsstedsundersøkelsen som nyttig og viktig. Dødsstedsundersøkelsen vil finne sted så snart som mulig etter obduksjonen, og helst innen 48 timer etter at barnet har kommet til sykehuset.

​Skal finne dødsårsaken

Det er barnelege på sykehuset der barnet blir mottatt som vil orientere foreldrene eller omsorgspersonene skriftlig og muntlig om tilbudet om frivillig dødsstedsundersøkelse, DSU. Dersom familien takker ja til tilbudet varsler sykehuset DSU-teamet.

​Uavhengig av helsetjenestens tilbud om dødsstedsundersøkelse, er det lovbestemt at politiet skal innlede etterforskning i alle saker der barn dør plutselig og uventet. Dette skal gjøres selv om det ikke foreligger mistanke om noe straffbart, jf. straffeprosessloven § 224, 4. ledd. Endringen trådte i kraft 1. juli 2011. For mer informasjon om politiets etterforskningsplikt, se Rundskriv nr 2 for 2011 (riksadvokaten.no). Dersom det avdekkes mistanke om straffbart forhold etter at dødsstedsundersøkelsen er påbegynt, skal undersøkelsen i regi av helsetjenesten avbrytes. Den videre oppfølgingen skal da skje i regi av politiet.

​Etter undersøkelsen er det vanlig praksis at det holdes et møte mellom de som foretok undersøkelsen og helsepersonell på sykehuset for å sammenholde funnene, og trekke den endelige konklusjonen om dødsårsaken. Foreldrene skal få oppfølgning av barnelege der de får vite endelig konklusjon om dødsårsak.

​​Ordningen har blitt evaluert​

Relaterte dokumenter

​​Ved brå og uventet død kan det noen ganger være vanskelig å fastslå dødsårsaken med sikkerhet. For at både foreldre og helsepersonell skal få sikrere informasjon om hva som var årsaken til at barnet døde, skal helsetjenesten ved brå og uventet barnedød gi familien tilbud om en systematisk undersøkelse av dødsstedet.

En dødsstedsundersøkelse er et frivillig tilbud til de foresatte når et barn i alderen 0 til og med 3 år dør plutselig, og det er vanskelig å fastslå dødsårsaken med sikkerhet. Helsetjenesten har fra 1. november 2010 plikt til å tilby en slik undersøkelse, men det er frivillig om foreldrene vil benytte seg av tilbudet. Helsetjenesten må derfor ha skriftlig samtykke fra foreldrene før undersøkelsen kan foretas.​​

​​Hva innebærer en dødsstedsundersøkelse?

En slik undersøkelse vil utføres av et team bestående av to personer. Det er viktig å sammenholde funnene fra obduksjonen med funnene på dødsstedet. Derfor er det ønskelig at legen som foretok obduksjonen også deltar i undersøkelsen på dødsstedet (evt. annen lege med rettsmedisinsk kompetanse). Den andre i teamet vil være en person med kunnskap og erfaring fra dødsstedsutredninger. Det vil bli tatt foto av dødsstedet, og det vil kunne bli foretatt rekonstruksjon ved hjelp av dukke etter samtykke fra de foreldrene.

Foreldre og omsorgspersoner har mulighet til å stille spørsmål til teamet som kommer til dødsstedet. En evaluering av ordningen viste at mange etterlatte satte pris på denne muligheten. Selv om formålet med en dødsstedsundersøkelse ikke er å yte helsehjelp til foreldrene, opplevde mange foreldre dødsstedsundersøkelsen som nyttig og viktig. Dødsstedsundersøkelsen vil finne sted så snart som mulig etter obduksjonen og helst innen 48 timer etter at barnet har kommet til sykehuset.

Regjeringen har innført dødsstedsundersøkelser som et frivillig helsetilbud i alle tilfeller der barn i alderen 0 til og med 3 år dør plutselig og uventet. Det er en plikt for helsetjenesten å gi et slikt tilbud.

Denne teksten er sist oppdatert av Oslo universitetssykehus, Avdeling for rettsmedisinske fag 1. Juni 2024.

Avdeling for rettsmedisinske fag har ansvaret for å organisere tilbudet. Formålet med dødsstedsundersøkelser er å gi foresatte og helsepersonell sikrere informasjon om årsaken til at barnet døde. Dette er nødvendig for å få en riktig diagnose, og også for å få informasjon som kan bidra til å forebygge lignende tilfeller.

Alle unaturlige dødsfall, herunder plutselig uventet barnedød skal meldes til politiet, jfr Lov om Helsepersonell § 36 med forskrift. Det kan være hensiktsmessig å kontakte rettsmedisiner i tidlig fase for å koordinere undersøkelser og avklare videre organisering. Telefon til vakthavende rettsmedisiner er gitt ovenfor. Akuttveilederen i pediatri gir nyttig informasjon om prosedyrer ved håndtering av plutselig uventet død hos barn.

Avdeling for rettsmedisinske fag tilhørte Folkehelseinstituttet, men er siden 2017 en del av Oslo universitetssykehus. Det er utarbeidet retningslinjer for dødsstedsundersøkelser. Retningslinjene beskriver blant annet prosedyrer for håndtering av unaturlige barnedødsfall, innholdet i dødsstedsundersøkelser, kompetansen til dem som gjennomfører undersøkelsene og håndtering av data fra undersøkelsene. Vi viser spesielt til avsnittet om sykehusets gjøremål i retningslinjene:

Vi ber om at innleggende lege orienterer foreldrene om disse prosedyrene slik de fremgår av retningslinjene og foreldreveiledningen. Det er laget en egen orientering til de foresatte:

Samtykke fra for​​eldrene

Når sykehuset får inn et tilfelle av plutselig og uventet barnedød, skal sykehuset levere denne orienteringen til foreldrene. Dersom foreldrene vil ta imot tilbudet om dødsstedsundersøkelse, ber sykehuset foreldrene om å undertegne samtykkeerklæringen under. Det er nødvendig med skriftlig samtykke fra de foresatte for at en dødsstedsunderøkelse kan finne sted.

Andre doku​menter

Dødssteds​undersøkelse – helsehjelp ved plutselig og uventet barnedød, rapport 2015.

Om lag trettifem barn under fire år døde plutselig og uventet i Norge hvert år i den perioden rapporten omhandler. Disse dødsfallene representerer en stor utfordring for helsetjeneste, politi og rettsmedisin. Rapporten presenterer dagens ordning med frivillig dødsstedsundersøkelse i regi av helsetjenesten, resultatet fra 51 gjennomførte dødsstedsundersøkelser og peker på utfordringer knyttet til dagens tosporsordning.

Utgitt: Mars 2015 av Folkehelseinstituttet.​

Rognum TO, Bøylestad L. Dødsstedsundersøkelse – helsehjelp ved plutselig og uventet barnedød, Folkehelseinstituttet. Rapport mars 2015. ISBN: 978-82-8082-661-9, ISBN (elektronisk): 978-82-8082-662-6. 

Sist oppdatert 11.06.2024