Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnoseinformasjon

Kostråd ved overvekt ved Bardet-Biedl syndrom

Hos personer med Bardet-Biedl-syndrom (BBS) kan apetittreguleringen og kroppens omsetning være påvirket. De fleste med BBS utvikler overvekt eller fedme. Forebygging og behandling av overvekt er derfor en viktig del av oppfølgingen, både for barn og voksne med diagnosen.

Sunne matvarer samlet på et bord

Foto: Adobe stock

Gode matvaner for å forebygge og behandle overvekt og fedme

Ulike matvarer inneholder forskjellig mengdeenergi og næringsstoffer. Matvarer med mye fett eller sukker inneholder ofte mye energi (kalorier). Personer med overvekt eller fedme bør velge alternativer med lite kalorier per mengde mat (lav energitetthet). 

  • Regelmessige, faste måltider 
  • Unngå småspising mellom måltidene 
  • En god struktur på hverdagen 

Regelmessig måltider gjennom dagen gjør det lettere å kontrollere porsjonene og gir et mer stabilt blodsukker. For små barn passer det ofte med 4-5 hovedmåltider, mens større barn og voksne bør ha 3-4 måltider daglig.   
 
Noen har behov for et mellommåltid mellom formiddagsmat og middag, for eksempel frukt, grønnsaker eller et knekkebrød.  
 
Rutiner som bidrar til god døgnrytme, slik som nok søvn og aktiviteter i hverdagen, kan gjøre det lettere å ha god struktur på hverdagen og å etablere gode matvaner.  

  • Ikke kjøp mat du ikke har tenkt å spise 
  • Kjøp passe mye mat 
  • Ikke ha mat du ikke skal spise liggende fremme

Mange av valgene skjer når vi handler mat. Mat som er lett tilgjengelig, enten i skap og skuffer eller fremme på bordet, er lettere å spise. Derfor kan det være lurt å ha en handleliste for å gjøre kloke og planlagte innkjøp, og ikke kjøpe inn store mengder av gangen. 

Fett er det næringsstoffet som inneholder mest energi (kalorier). Selv om umettet fett (plantefett) har noen positive helseeffekter, inneholder det like mye energi som mettet fett. Nøtter og olje er eksempler på matvarer som har mye av det “sunne” fettet og inneholder mye energi (kalorier).  

  • Begrens fettrike matvarer  
  • Velg nøkkelhulls-merkede matvarer, de inneholder mindre fett 
  • Bruk lite fett i matlagingen  
  • Begrens eller unngå fettrike sauser, dressinger osv.  

Rent sukker inneholder energi, men bidrar ikke med næringsstoffer som protein, vitaminer og mineraler. Sukker, spesielt i form av søte drikker, gir dårlig metthetsfølelse. Matvarer som typisk inneholder mye sukker er brus, saft, godteri, kjeks og søte pålegg.  
 

  • Velg nøkkelhulls-merkede matvarer, de inneholder mindre sukker 
  • Bruk vann som tørstedrikk. Sukkerfrie varianter av brus og saft kan være et alternativ, men prøv å unngå sukkerholdig brus, fruktjuice, smoothie. 
  • Til fest og feiring kan frukt og bær være gode alternativer til godteri og kaker.   
  • Når det ikke er mulig å unngå slike fete og søte matvarer, er det lurt å begrense seg og velge en ting og en liten porsjon.  

Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en merkeordning på matvarer som skal gjøre det enklere å ta sunnere valg. Ved å velge nøkkelhullmerkede matvarer spiser du mindre fett, sukker og salt, og mer fiber og fullkorn.

Les mer om Nøkkelhullet på Helsenorge

Ikon
Kilde: Helsedirektoratet

La frukt og grønnsaker være en del av alle måltider, både brødmåltider og middagsmåltider. For voksne kan gjerne grønnsaker utgjøre halvparten av måltidet. Det anbefales å spise minst fem porsjoner frukt, r og grønnsaker hver dag, hvor halvparten bør være grønnsaker. En barneporsjon tilsvarer enndfull frukt eller grønnsaker, målt med barnets egen hånd. Barn over 12-13 år kan spise voksenporsjon. 

Til middag kan dere gjerne variere med alle typer grønnsaker, og servere på ulike måter som salat, råkost, kokte grønnsaker, ovnsbakte grønnsaker eller moste grønnsaker som for eksempel rotmos eller ertepuré. Noen liker godt å starte middagsmåltidet med en frisk salat. 

Til brødmåltidene passer det fint med tomat, paprika, agurk, salat, rå grønnsaker, frukt og bær.  

Se Tallerkenmodellen.pdf (kostverktoyet.no)  

Kostverktøyet

Kostverktøyet er et nettsted med praktiske verktøy for å etablere gode levevaner. Nettstedet gir informasjon til helsepersonell og foreldre/familien.

Kostverktøyet kan brukes som en støtte til endring av levevaner, og inneholder temaer som: 

  • Hvordan snakke om overvekt  
  • Hvordan få til endringer i familien  
  • Kosthold ved overvekt  
  • Praktiske råd og tips, oppskrifter, faktaark, dagsmenyer, e-læringskurs med mer.   

Kostverktøyet for fagpersoner (helsepersonell)

Kostverktøyet for familier 

Sist oppdatert 21.06.2024