Diagnoseinformasjon
Overvekt og fedme ved Bardet-Biedl syndrom
Mange med Bardet-Biedl syndrom (BBS) har en unormalt stor vektøkning tidlig i livet, ofte allerede i sped- og småbarnsalderen. Siden utfordringer med overvekt starter så tidlig, er det nødvendig å begynne med forebyggende tiltak og følge med på vektutviklingen fra barna er små.
Behandling og oppfølging må tilpasses hver enkelt for å oppnå best mulig helse. For noen betyr dette å gå ned i vekt, mens for andre er det viktigere å unngå videre vektøkning og holde vekten stabil. Hvis overvekt og fedme har ført til helseproblemer, er målet å lindre plager og symptomer.
I forebygging og behandling av overvekt og fedme, er kosthold og aktivitet viktig. Det er mange forhold som kan påvirke matvaner og livsstil. Hver enkelt person og familie må gjøre egne valg og skape rutiner som fungerer for dem. Mange har behov for veiledning og støtte for å skape gode vaner som de trives med.
Tverrfaglig behandling og oppfølging
Tverrfaglig behandling og oppfølging er viktig. Personen med BBS og deres pårørende er alltid de viktigste aktørene i samarbeidet. Sammensetningen av det tverrfaglige samarbeidet må tilpasses individuelle behov og ønsker. Aktuelle fagpersoner kan være: fastlege, helsesykepleier (for barn og unge), klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut, idrettspedagog, spesialpedagog, psykiatrisk sykepleier, psykolog og ulike legespesialister ved sykehuset.
Det er ønskelig at personer med BBS som har overvekt eller fedme har kontakt med fagpersoner i spesialisthelsetjenesten (ved sykehus). Noen av de med BBS har også kontakt med habiliteringstjenesten (helsedirektoratet.no). Spesialisthelsetjenesten kan gi veiledning og samarbeide med primærhelsetjenesten i kommunen om oppfølging.
Utfordringer med overvekt og fedme kan være vanskelige for både barn og voksne med BBS, og for deres pårørende. Snakk med fastlegen og andre fagpersoner i kommunen om hvilke tilbud som finnes og som kan passe for deg.