Helsenorge
RESSURSSIDE

Incontinentia pigmenti (IP)

Incontinentia pigmenti (IP) er en av ca. 180 ulike ektodermale dysplasier (se egen folder). Ektodermale dysplasier (ED), inkludert IP, kjennetegnes av forandringer i hud, hår, negler, tenner, kjertler og sentralnervesystem.  IP er en arvelig tilstand, med store variasjoner, også innenfor samme familie. Hudforandringer dominerer i nyfødt- og spedbarnsperioden. Senere vil det kunne tilkomme symptomer, især fra tenner, øyne og sentralnervesystemet.

 

Diagnoseillustrasjon

Incontinentia pigmenti betyr «pigmentlekkasje», og gjenspeiler at huden i en periode har brune pigmentrike flekker, som uttrykk for at pigmentkorn har lekket ut i hudvevet. Illustrasjon: Melkeveien designkontor.

​Les mer om diagnosen her.

Litteratur

I boken «Et annerledes utseende» finner du både brukerhistorier om det å leve som synlig annerledes og fagartikler knyttet til samme tema. Boken legger stor vekt på mestring og positiv tilpasning til det å leve med et annerledes utseende. Den er gratis og kan bestilles fra Senter for sjeldne diagnoser på telefon: 23 07 53 40, eller på e-post: sjeldnediagnoser@ous-hf.no.  Du kan også laste ned boken gratis på våre nettsider.

Nyttige lenker

Fant du det du lette etter?