Diagnoseinformasjon
Kosthold og ernæring hos barn med øsofagusatresi
Barn som er født med øsofagusatresi får tidlig i livet en operasjon av spiserøret og må være på sykehus en tid. Etter operasjonen kan de fleste begynne å spise på vanlig måte. Øsofagusatresi kan påvirke matvaner og spising, spesielt i sped- og småbarnsalder.
Lære å spise – om barns spiseutvikling
I videoen under kan du lære mer om hvordan barn får et godt forhold til mat og måltider. Filmen er utviklet av Nasjonal kompetansetjeneste for habilitering av barn med spise- og ernæringsvansker og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.
Spiseutvikling hos barn med øsofagusatresi
Barn utvikler seg forskjellig og i ulikt tempo, også når det gjelder spising. Barn med øsofagusatresi er like forskjellige som andre barn, men de har en medfødt tilstand som kan påvirke spiseutviklingen. Øsofagusatresi kan føre til at noen bruker lengre tid på å utvikle et variert kosthold og gode matvaner.
Den første tiden etter operasjonen
Den første tiden etter operasjonen av spiserøret får barnet morsmelk eller morsmelkerstatning gjennom en nesesonde fordi skjøten mellom spiserørsendene (operasjonsarret) skal gro. Noen barn spiser fra flaske i starten. Da kan det være lettere å følge med på hvordan barnet svelger, og hvor mye det spiser. De fleste barn som er født med øsofagusuatresi kan ammes. Dersom fullamming ikke er mulig, er delamming også bra.
De barna som må vente med operasjonen av spiserøret får ernæring gjennom en gastrostomi (som er det samme som peg/”knapp”). Dette gjelder for eksempel barn som er født med «long gap øsofagusatresi». Ved long gap øsofagusatresi er avstanden mellom endene på spiserøret for stor til at barnet kan bli operert som nyfødte.
Noen med øsofagusatresi har også andre medisinske tilstander eller er født for tidlig. Dette kan påvirke spising og ernæring, og noen har behov for ernæring gjennom nesesonde eller magesonde.
Barn med forsinket eller annerledes spiseutvikling, kan ha behov for konsistenstilpasset mat lenger enn andre barn.
Mer informasjon kan du finne i brosjyren: Smelter på tunga – om konsistenstilpasset mat for barn (PDF).
Tilrettelegging av mat og måltider
I beskrivelsen under har vi forsøkt å beskrive noen tilpasninger som er vanlige å gjøre for barn med øsofagusatresi. Det er stor forskjell på ulike barn, og tilpasningene vi beskriver her er ikke nødvendigvis aktuelt for alle.
For noen barn har operasjonen av spiserøret lite innvirkning på hva og hvordan de spiser. Andre kan derimot ha utfordringer med mat og måltider, særlig i småbarnsalder. Mange må lære hvor store biter de kan ta av gangen for at det skal gå greit å svelge. Noen barn svelger lettere hvis de tar en liten mengde i munnen av gangen, når maten har glatt konsistens eller når de får drikke underveis for å «skylle» maten ned.
God tid i måltidene: Barn med øsofagusatresi trenger ofte mer tid på å svelge. Noen typer mat kan være lettere å svelge enn andre. Den maten som er hoveddelen av måltidet bør ha en konsistens som barnet mestrer, og ikke blir lei eller sliten av å spise før de er mette og har fått den næringen de trenger.
Ekstra drikke: Mange trenger ekstra drikke for å svelge maten lettere. Hver enkelt må finne en spise- og drikkerytme som passer. De små barna må sitte sammen med en voksen i måltidene som kan hjelpe til med dette.
Spise selv: Ofte er barn mer nysgjerrig og utforskende når de får prøve seg på egenhånd. Det er fint at barnet får ta på maten og prøve å spise selv nå det er klar for det. Hos barn med øsofagusatresi er det viktig å tilby passe små mengder av gangen, slik at barnet har tid til å svelge godt før de tar mer mat i munnen.
Spisevansker hos barn med øsofagusatresi
Noen foreldre er engstelige for å gi barnet ny mat. En del foreldre synes det er tryggere å prøve nye matvarer når de er sammen med helsepersonell. De fleste foreldre til barn med øsofagusatresi erfarer at de første to-tre årene er mest utfordrende med tanke på spising. Når foreldre er bekymret og strever med å få barnet til å spise nok eller å få et variert kosthold, kan måltidene bli stressende og utfordrende. Da er det viktig å søke hjelp og råd. Helsesykepleier gir råd og veiledning om kosthold og måltider, og kan henvise videre til andre ved behov.
Dersom det er spesielle utfordringer, kan det søkes råd ved barneavdelingen på sykehuset der barnet følges opp. De fleste barneavdelingene har tverrfaglige spise- og ernæringsteam som jobber med barn og familier som har omfattende og langvarige spisevansker. Barneavdelingen på sykehuset kan, i samarbeid med foreldrene, vurdere om barnet skal henvises til en tverrfaglig utredning og behandling.