Forskningsprosjekt
Får man helsegevinst av kurs og samlinger?
Ny studie skal undersøke hvilken effekt kurs har for livskvaliteten for de som lever med en sjelden diagnose.
Personer med en sjelden diagnose kan ha utfordringer knyttet til sin tilstand og ønsker gjerne opplæring og hjelp til å mestre disse. I tillegg opplever mange også sosiale utfordringer, stigmatisering, uønsket oppmerksomhet og at det er krevende å måtte informere om tilstanden sin.
For å undersøke effekten av kursdeltagelse har Senter for sjeldne diagnoser (SSD) fått forskningsmidler fra Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser (NKSD). Prosjektet er et samarbeid mellom Nasjonalt kompetansesenter for sjeldne epilepsirelaterte diagnoser (NK-SE), Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser, Nasjonalt kompetansesenter for porfyrisykdommer (NAPOS) og SSD.
Formålet med undersøkelsen er å lage bedre kurs i fremtiden.
Spørreundersøkelse
Målgruppene
for undersøkelsen er deg over 16 år som har en sjelden diagnose og foresatte
til barn med en sjelden diagnose. Deltagelse innebærer å fylle ut spørreskjemaer fire uker før kurs og seks uker etter kurs. Undersøkelsen skjer i hovedsak på nett, men du kan også velge å delta på papir.
Hvem kan delta?
Invitasjoner til å delta i studien er knyttet til utvalgte kurs i regi av de samarbeidende sentrene (se over). I tillegg vil en del brukerorganisasjoner invitere sine medlemmer til å delta i forbindelse med kurs og samlinger de selv arrangerer.
Tidsplan og rapportering