Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Offentlige tjenester og ytelser

Utdanning og arbeidsliv

Student

Studenter med funksjonsnedsettelser og særskilte behov har rett til egnet individuell tilrettelegging i studiesituasjonen og ved eksamen.

Dersom du studerer eller skal begynne å studere og trenger praktisk tilrettelegging, bør du først kontakte tilretteleggingstjenesten på studiestedet. Alle studiesteder skal ha en slik tjeneste, selv om det kan ha ulike navn. Sammen kan dere kontakte NAV Hjelpemidler og tilrettelegging for å få råd og eventuelt hjelp til å søke om hjelpemidler.   

På NAV sine sider kan du finne mer informasjon om bestemte hjelpemiddeltyper knyttet til ulike utfordringer og funksjonsnedsettelser som f.eks. sansetap, bevegelsesvansker, kognitive vansker eller vansker med tale og språk.

Les mer om:

Lånekassen har ulike ordninger for deg med nedsatt funksjonsevne 

Hvis du har nedsatt funksjonsevne og ikke kan ta jobb ved siden av studiene, kan du søke om tilleggsstipend. 

Kan du ikke ta sommerjobb fordi du har nedsatt funksjonsevne kan du søke om lån og stipend om sommeren også. 

Hvis du blir forsinket fordi læringsmiljøet eller studiesituasjonen ikke er tilpasset den nedsatte funksjonsevnen din, kan du søke om å få basislånet omgjort til stipend mens du tar igjen forsinkelsen. 

Hvis du blir minst 50% syk over 2 uker, kan du få sykestipend. Det betyr at lånet kan bli omgjort til stipend for tiden du har vært syk.

Tilrettelegging av studentbolig 

Ved ulike studiesteder finnes det tilrettelagte studentboliger for studenter med funksjonsnedsettelse. 

Les mer om boliger tilrettelagt for studenter med nedsatt funksjonsevne på nettsidene til Husbanken 

Arbeidsliv

Arbeidsgiver har en generell plikt til å tilrettelegge på arbeidsplassen for alle arbeidstakere. I tillegg har de en særskilt plikt til å legge til rette for personer med både varig og midlertidig redusert arbeidsevne pga. ulykke, sykdom, slitasje og liknende.

På arbeidstilsynet sin nettside står det mer informasjon om arbeidsgivers plikt for tllrettelegging av arbeidet.

NAV har tilbud til deg som trenger hjelp til å komme i jobb. Når du har meldt deg som arbeidssøker på NAV, vil NAV veileder i samarbeid med deg vurdere situasjonen din og finne ut hva du trenger hjelp til. 

Les mer om NAV sitt tilbud om hjelp til å komme i jobb

Om du opplever at veilederen på NAV har lite kjennskap til oppfølging av brukere med sjeldne diagnoser, kan du gjøre vedkommende oppmerksom på e-læringskurset som NAV har utviklet i samarbeid med eksterne aktører.

Les mer om e-læringskurset om arbeidsrettet oppfølging av brukere med sjeldne diagnoser på sjelden.no

Her kan du finne mer informasjon om bestemte hjelpemiddeltyper knyttet til ulike vansker og funksjonsnedsettelser: sansetap, bevegelsesvansker, kognitive vansker eller vansker med tale og språk. 

Eksempler på hjelpemidler kan være funksjonsassistanse, lese- og sekretærhjelp, programvare som støtter skrive- og lesearbeid for deg med skrive- og lesevansker, støtte til taxi til arbeid og utdanning dersom du har utfordringer med å forflytte deg.   

 

Sist oppdatert 11.12.2024