Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fem kjappe med Jan Christian Vestre

Vår nye helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre mener at vi innen TSB nå må samle oss om en retning for hvordan fremtidens TSB skal se ut – hvor offentlige, ideelle og private tjenester må samarbeide. Gjennom forebyggings- og behandlingsreformen håper han vi sammen skal bygge fremtidens TSB.

Publisert 07.05.2024
En mann i dress og slips
Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Hvilke muligheter gir jobben din deg til å forbedre behandlingstilbudet til pasienter med rus- og avhengighetsproblemer?

– Hovedoppgaven min som helse- og omsorgsminister er å styrke og utvikle vår felles helsetjeneste. En god og tilgjengelig helsetjeneste for alle er også grunnleggende for personer med rus- og avhengighetsproblemer. Personer med rus- og avhengighetsproblemer skal ivaretas i helsetjenestene våre på lik linje med pasienter med andre helseutfordringer.

Hvilken forskjell ønsker du å gjøre som leder? 

– Det viktigste jeg gjør som leder er å sørge for at politikken utvikler seg på dette viktige området. Det mest sentrale nå er at regjeringen skal legge frem en forebyggings- og behandlingsreform som tar rusbehandling i Norge videre. Jeg håper den vil samle feltet om en retning for TSB.

Hva er suksesskriterium nr. 1 i behandling av rus- og avhengighetslidelse?

– Jeg mener det er viktig at behandling er individuelt tilpasset, at den er tilgjengelig, at det er kort ventetid og at den har god kvalitet. Jeg tror også at god samhandling om pasientene er særlig viktig på dette området. Relasjoner og tillit er også viktige stikkord. Pasientene i TSB har ofte mye levd liv med seg.

Hvilken tidligere arbeidserfaring har inspirert deg mest i jobben du gjør nå?

– Min erfaring er at det er lettere å skape resultater når vi jobber sammen. Innen TSB mener jeg at det vi trenger nå er å samle oss om en retning for hvordan fremtidens TSB skal se ut. Her må offentlige, ideelle og private tjenester samarbeide, og vi må ta utgangspunkt i hva som skal til for at pasientene skal få et best mulig tilbud. Gjennom vår varslede forebyggings- og behandlingsreform håper jeg vi kan sette ord på hvordan vi sammen skal bygge fremtidens TSB.

Hvor er TSB om 10 år?

– Jeg håper vi skal lykkes bedre med å forbygge rusmiddelproblemer. Jeg har også en ambisjon om at vi skal ha godt utbygde TSB-tjenester over hele landet hvor det jobbes kunnskapsbasert og helhetlig, der man samhandler godt. Slik kan vi lykkes bedre med å jevne ut levealdergapet mellom de som har psykiske helseutfordringer og rusmiddellidelser, og den øvrige befolkningen. Om ti år er TSB mer tilgjengelig der pasientene er – på den plattformen pasientene har behov for.