Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

TSB-lederkonferansen 2024 hadde temaet:

Hvordan lede når vi må prioritere ressursene hardere?

TSB-lederkonferansen er en arena som skal skape dialog, bidra til tjenesteutvikling og styrke nettverk. Mange opplever lederrollen i TSB som krevende. På årets konferanse var det mulig å lytte til andres utfordringer og suksesser, bidra med egne refleksjoner og få innsikt i verktøy som kan bidra til å løse noen av lederutfordringene.

Foto av deltakere på TSB-lederkonferansen
TSB-lederkonferansen 2024 ble avholdt 12.-13. september på Fornebu

Gjennom de to dagene lederkonferansen varte, fikk 230 deltakere fra hele landet anledning til å utforske: Hvordan vi kan stå trygt i kompleksitet når rammene blir smalere, kravene høyere og vi må prioritere hardere? 

Hovedinnlederne fra Lent AS, Hogne Hareide og Kristina Rickfelt, presenterte bakgrunnen for metoden styrkebasert prosessledelse. Deltakerne delte læringshistorier med hverandre med fokus på gode erfaringer og suksesser. Et av hovedspørsmålene var: «Hvordan kan vi lære mer av det vi får til?» Hareide og Rickfelt snakket om hvordan gode prosesser kan bidra til å strukturere arbeid som skaper fremdrift, eierskap og engasjement. Deltakerne utvekslet ideer om hvordan ledere kan komme frem til felles eierskap, utløse potensialet til arbeidstakere og planlegge for fremdrift. Det ble lagt vekt på betydningen av å skape trygghet som utløser deltakernes ressurser og evne til å navigere ut ifra formålet med prosessen.

Deltakerne fikk også høre en historie om verdien av TSB-ledernettverket fra en leder i feltet. Lederkonferansen i 2023 bar frukter for Camilla Fjeld fra Tyrili. Hun fikk informasjon om ny teknologi fra en leverandør som hadde stand på konferansen. Det førte videre til kontakt med en annen TSB-leder som hadde positiv erfaring med å bruke verktøyet. Utprøvingen var allerede gjort. Resultatet var at Tyrili turte å satse på den nye teknologien og behandlingstilbudet for pasienter med søvnproblemer ble bedre.

I en panelsamtale deltok Roger Harli fra St. Olavs hospital, Johanna Stueland Bjørkavåg fra Blå Kors, Espen Ajo Arnevik fra Oslo universitetssykehus sammen og Hogne Hareide fra Lent AS. Panelsamtalen ble ledet av Karoline Rollag fra NK-TSB. Det kom frem at effektivitet, kvalitet og arbeidsglede blir mulig hvis vi anser oss selv som endringsagenter i arbeidslivet. Hvis vi, som ledere, gjør dette til noe vi er avhengig av andre instanser for å få til, kan vi oppleve oss maktesløse og miste motivasjonen. Det ble presisert at tap av arbeidsglede går utover effektivitet og kvalitet. Å være leder innebærer å være en buffer for fagfolkene når kravene kommer fra alle kanter. Flere fremhevet behovet for å involvere alle i en organisasjon i endrings- og forbedringsprosesser.

Konferansens andre dag ble åpnet av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. I innlegget informerte han om hva som er igangsatt for å utrede behov og vurdere virkemidler for rus- og avhengighetsfeltet. Vestre høstet applaus fra salen da han lovet et merkbart redusert krav til rapportering. Statsråden innrømmet at avklaringene om anskaffelse av private behandlingsplasser i Helse Sør-Øst kommer sent og uttrykte forståelse for det skaper uforutsigbarhet og frustrasjon. Avslutningsvis presenterte han et nytt tiltak fra forebyggings- og behandlingsreformen: Regjeringen vil oppnevne et utvalg som skal se på hvordan fremtidens TSB skal se ut i lys av hva som er god og kunnskapsbasert behandling for personer med rusmiddellidelser. Utredningen skal kunne gjøre det lettere for helsetjenesten å prioritere ressursene til pasientene som trenger det mest.

«Prioriteringsverkstedet» var neste post på programmet. Deltakerne ble invitert til å fremme spørsmål eller utfordringer som de står overfor. Andre ledere ble invitert til å drøfte løsninger med den som «eide» spørsmålet. Tema for spørsmålene var blant annet TSB Ung, samdrift av elektiv og akutt behandling, varighet av døgnbehandling, økning av aktivitet i poliklinikk, m.m.

Til slutt fikk lederne høre fra Jørgen Bramness om forskning som har hatt betydning for rus- og avhengighetsfeltet gjennom tidene. Sammen med blant andre Hilde Harwiss fra NK-TSB og Tommy Sjåfjell fra A-larm har han startet et arbeid med å kartlegge hvilke forskningsartikler vi har lært mest av i TSB de siste 10 årene. Målet er at kunnskap skal løftes frem og komme til anvendelse i pasientbehandlingen.

Etter konferansen tok vi i NK-TSB en prat med et par av TSB-lederne. Hva var det de hadde bitt seg mest merke i, i løpet av de siste to dagene?

– Det som slår meg, er at jeg kjenner igjen mennesker fra rusfeltet fra mange år tilbake. Vi har en stayerevne vi som blir i feltet til tross for en del motvind. Vi er flinke til å stå i det – det slår meg når vi er på sånne plasser. Det er de samme menneskene år etter år. Jeg angrer meg ikke for å ha jobbet 30 år i feltet selv, forteller Torunn Aurstad fra Helse Nord-Trøndelag.

– Fokusspørsmålet var relevant og gjenkjennbart, forteller Geir Hugo Bolle fra Universitetssykehuset Nord-Norge. – Hvordan stå i kompleksitet når rammene blir smalere, kravene høyere og vi må prioritere hardere? Alle står i omstilling eller omorganisering for tiden. Det kan virke både kaotisk og uoversiktlig. Fokusspørsmålet var derfor treffende.

– Har dere fått noen nye ideer dere vil ta med hjem?

– Jeg har fått en påminnelse om behovet for forankring når det er behov for endring – å bruke tid på medarbeiderne som er nøkkelressursen. Vi må ha med hele laget i prosessen, sier Torunn Aurstad.

– Vi har fått konkrete verktøy som kan hjelpe oss i tenkningen når vi skal drive med endringsledelse. Hos oss skal vi slå sammen to sengeposter – to kulturer skal smelte sammen. Det har vært mye uro og frykt knyttet til dette. På konferansen har vi fått verktøy for å skape en trygg prosess, forteller Geir Hugo Bolle.

 

Sist oppdatert 03.10.2024