Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Pasientprofiler – et verktøy for klinisk erfaringsdeling

Kan bruk av pasientprofiler fremme systematisk erfaringsdeling? Et pilotprosjekt har undersøkt hvordan utvikling av pasientprofiler, som alternativ til tradisjonelle diagnosekategorier, kan bidra til erfaringsdeling og lokal klinisk kunnskap. Sammenligning av behandlingserfaringer kan belyse ubevisste stereotypier og være til hjelp i å identifisere konstruktive strategier i behandlingen av hver profil.

Publisert 07.05.2024
En gruppe mennesker
Illustrasjonsbilde (iStock)

Artikkelen er publisert i Psykologtidsskriftet og førsteforfatter Sigurd Syrdal Anderaa tar oss gjennom funnene i prosjektet. 

Hva er innholdet i forskningsprosjektet?

– Artikkelen presenterer et fagutviklingsprosjekt på Lovisenberg ruspoliklinikk der vi utviklet og testet ut en ny type pasientkategorier – pasientprofiler – for å fremme systematisk erfaringsdeling i klinikk.

– Vårt utgangspunkt var at vi tror det er et stort ubenyttet potensiale i systematisk erfaringsdeling i tverrfaglig spesialisert rusbehandlig (TSB) og psykisk helsevern (PHV). Diagnosekategoriene er et hinder for dette fordi de i liten grad fanger inn pasienter som har like behandlingsbehov, og dermed blir det lite meningsfullt å sentrere erfaringsdeling om hva som hjelper grupper av pasienter rundt disse kategoriene. I arbeidet med å utvikle pasientprofiler tok vi utgangspunkt i vår egen intuitive opplevelse av at noen pasienter kjennes like ut å ha i behandling og forskning på intuitiv kunnskap og kvalitativ metode.

Hva fant dere?

– Vi utviklet tre ulike pasientprofiler og gjennom dette arbeidet oppdaget vi at ubevisste stereotypier og “blinde flekker” preget vår oppfatning av grupper av pasienter. Vi brukte også pasientprofilene som fokus for erfaringsdeling i klinikk og erfarte at vi både kunne identifisere konstruktive strategier i behandlingen av hver profil og om forskjeller mellom kollegaer som vi ikke var klar over tidligere.

 

Vi utviklet tre ulike pasientprofiler og gjennom dette arbeidet oppdaget vi at ubevisste stereotypier og “blinde flekker” preget vår oppfatning av grupper av pasienter.
Sigurd Aanderaa

Hvorfor er dette viktige funn?

– Studien er en pilot, så det er behov for mer erfaringer med å utvikle og teste pasientprofiler. Men vi opplevde at det var en lovende tilnærming for å fasilitere systematisk sammenligning av behandlingserfaringer.

Hvordan kan dette bidra til å heve kvaliteten på pasientbehandlingen i TSB?

– Artikkelen presenterer vår nyutviklede metode for å lage pasientprofiler – som vi har tro på at kan bidra til mer produktiv erfaringsdeling. Men like viktig er det generelle spørsmålet artikkelen tar opp: Betydningen av å utvikle lokal klinisk kunnskap, altså kunnskap om hvordan hjelper vi best – under våre rammer – de typer av pasienter som kommer til oss på vår klinikk? Hvordan kan vi sammenligne og systematisere erfaringer så vi får lært av hverandre og ikke bli styrt av stereotypier og blinde flekker?

Hvilken betydning kan dette ha for TSB-ledere?

– Vi tenker at et viktig spørsmål for TSB ledere er: Får dine behandlere delt og utviklet videre den erfaringsbaserte kunnskapen som de sitter på? Særlig på en poliklinikk jobber terapeutene gjerne alene, men med problemstillinger som ligner hverandre.

– Gjennom erfaringsdelingen oppdaget vi at det ikke var de samme pasientene vi syntes det var vanskelig å hjelpe. De typene av pasienter noen kollegaer opplevde som svært vanskelig å håndtere hadde andre kollegaer tydelige strategier for å hjelpe.

– I TSB og PHV er det ofte fokus på å lære nye metoder av eksperter utenfra og implementere dette i klinikk. Men kan det noen ganger bli å gå over bekken etter vann? Vi håper arbeidet vårt kan inspirere til å finne nye måter å drive systematisk erfaringsdeling i klinikk.

Portrett av Sigurd Syrdal Aanderaa, Linn Bjerknes, Mette Nordbrønd Mikkelsen og Espen Ajo Arnevik.
Forfatterne av artikkelen, fra venstre: Sigurd Syrdal Aanderaa, Linn Bjerknes og Mette Nordbrønd Mikkelsen fra Lovisenberg ruspoliklinikk, og Espen Ajo Arnevik fra RusForsk, OUS.