Som deltaker i studien trekkes du tilfeldig ut til å få behandling i trykkammer, eller til en kontrollgruppe som får vanlig oppfølging. De som trekkes ut til gruppen som får behandling i trykkammer starter behandlingen etter samtale med dykkerlege.
Behandlingen foregår i trykkammeret på Ullevål sykehus. Du trenger ikke være innlagt ved sykehuset for å få behandlingen. Under behandlingen trykksettes rommet, og du puster 100 prosent oksygen på maske i intervaller på 30 minutter. Behandlingen varer i 1 time og 45 minutter, og foregår hver mandag til fredag i seks uker. Til sammen utgjør dette 30 behandlinger.
Når du puster 100 prosent oksygen under økt omgivelsestrykk, får du høyere nivåer av oksygen i blodet. Dette gir flere effekter. Oksygen i seg selv er nødvendig for at sår skal gro, og i tillegg bidrar det til dannelse av nye, små blodårer. Du kan lese eller se film på tv i kammeret, som har plass til 12 sittende pasienter.
Under behandling i trykkammeret møter du en anestesilege som også er dykkerlege. Denne legen har det medisinske ansvaret. Du vil også møte en intensivsykepleier og to kammeroperatører som drifter tanken.
Alle som takker ja til deltakelsen følges i ett år etter gjennomført amputasjon, uansett hvilken gruppe du trekkes ut til. Vi måler blodsirkulasjonen din med elektroder som kobles til huden. Dette gjør vi når du inkluderes i studien, etter seks uker og etter tre måneder. Undersøkelsen innebærer ingen stikk og er ikke smertefull. Vi kaller deg også inn til kontroll etter seks måneder og etter ett år. I forbindelse med disse kontrollene ber vi deg også fylle ut noen spørreskjemaer.
Utgifter:
For transport og behandling tilkommer egenandel per behandling frem til egenandelstak I er nådd. Per 2019 er egenandelstaket 2369 kr og gjelder alt av utgifter til lege, røntgen, medisiner og pasientreier. Når egenandelstaket er nådd får du frikort og betaler ikke lengre egenandel for disse tjenestene. Det er ikke egenandel for kontrollene som gjennomføres under deltagelsen i studien.
OUS avdeling Ullevål koordinerer studien. Pasienter som gjennomgår amputasjon på Ullevål eller Diakonhjemmet kan inkluderes i studien.
Relevant sentral informasjon
Les mer om trykkammerbehandling
Les blogginnlegget på Ekspertsykehuset om trykkammerbehandling