Betablocker Treatment after Acute Myocardial Infarction - BETAMI studien tester om legemiddelgruppen betablokkere fremdeles er viktig i behandlingen etter et akutt hjerteinfarkt. Trenger alle dette legemidlet eller kan noen unnvære det?
Betablokkere er en gammel medisin som har vært gitt for å beskytte mot nye hjertehendelser. Vi vet ikke om den er like gunstig nå i forhold til for 30 år siden da den ble tatt i bruk, fordi vi nå har utblokking i akuttfasen (PCI) og nye hjertemedisiner.
Betablokkere hadde en beskyttende effekt etter et hjerteinfarkt før disse nye behandlingsmetodene, men om denne effekten finnes i dag er noe hjerteleger over hele verden lurer på. Det kan være vi sitter igjen med risiko for bivirkninger uten særlig effekt.
Studiegruppen bak BETAMI og alle instanser som har vurdert denne studien både for finansiering og godkjenninger mener derfor at det er viktig å vurdere betablokkeres plass i behandling av hjerteinfarkt på nytt.
Studien foregår i alle helseregioner i Norge og ledes av Oslo universitetssykehus (OUS). Studien skal inkludere 10 000 pasienter i hele Norge.
- Oslo universitetssykehus
- Akershus universitetssykehus
- Helse Bergen (Haukeland)
- LHL Gardermoen
- St. Olavs Hospital HF (Trondheim)
- Helse Stavanger HF (Stavanger)
- Sørlandet Sykehus HF (Arendal)
- Sykehuset i Vestfold (Tønsberg)
- Universitetssykehuset i Nord-Norge (Tromsø)
- Vestre Viken (Drammen, Bærum, Ringerike)
- Sykehuset Østfold Kalnes
- Lovisenberg Diakonale Sykehus
- Diakonhjemmet Sykehus
- Sykehuset Innlandet HF (Lillehammer, Gjøvik, Hamar)
- Nordlandssykehuset (Bodø)
Ønsker du å vite mer? Les mer om studien på studiens nettside
www.betami.org. På denne nettsiden finner du studiedokumenter samt oppdatert nyhetsskriv om studien.