Mentalisering betyr å forstå egen og andre menneskers atferd som uttrykk for mentale tilstander, det være seg tanker, følelser, ønsker og drømmer. Mange personer med emosjonelt ustabil personligforstyrrelse har mentaliseringsproblemer, og særlig problemer med å opprettholde evnen til å tenke klart i situasjoner der følelsene blir intense og overveldende.
Mentaliseringsbasert terapi (MBT) fokuserer nettopp på slike mentaliseringsproblemer.
MBT består av kombinert gruppe- og individualterapi i inntil tre år. Man vil også lære om egen diagnose (psykoedukasjon). For at enda flere pasienter skal dra nytte av behandlingen, trenger vi forskning som undersøker behandlingsprosessene mer inngående.
I denne studien undersøker vi om pasientene utvikler bedre mentaliseringsevne gjennom behandlingen, og om dette bidrar til bedring av symptomer og plager, mindre problemer i relasjoner med andre, og til bedre fungering når det gjelder skole og arbeid. Ved å undersøke hvordan samtaleterapiene foregår, ser vi også mer konkret på hva det er ved behandlingen som kan bidra til økt mentalisering.