Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Norwegian Microbiota Study in Anorexia Nervosa (NORMA)

Betydning av tarmflora for pasienter med anoreksi

NORMA er en ny klinisk studie hvor vi skal forske på hvilken betydning tarmfloraen har for pasienter med alvorlig anoreksi, spesielt i sammenheng med kosthold og mage-tarmplager. Vi ønsker også å undersøke om tarmfloraen «normaliseres» i løpet av behandling og om en «normalisering» av tarmflora er viktig for å bli frisk.

Om studien

Anoreksi er en veldig alvorlig psykisk lidelse som har 5–6 ganger høyere dødelighet enn andre psykiske lidelser. I tillegg blir en stor andel av pasientene som behandles ikke bedre av sin anoreksi. Det er derfor behov for nye behandlingsformer, som kan bidra til at flere får effekt av sin behandling og blir friske fra sin spiseforstyrrelse.

Stadig flere studier viser at tarmfloraen har betydning for både fysisk og mental helse. NORMA-studien vil bidra til økt kunnskap om hvordan tarmfloraen hos pasienter med anoreksi skiller seg fra friske personer, hvordan tarmfloraen endrer seg i løpet av behandling og hvilke betydning tarmfloraen har for psykisk helse og andre anoreksi-relaterte plager som f.eks. mage-tarmplager, vektregulering og nedsatt appetitt. I laboratoriet vil vi også undersøke om spesifikke prebiotika/karbohydrater kan bidra til at tarmfloraen fra pasienter med anoreksi kan normaliseres.

Vitenskapelig tittel

Gut microbiota alterations in anorexia nervosa-paving the way for personalized prebiotic treatment strategies

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.09.2023 fram til 01.09.2025

Hvem kan delta?

Pasienter: Voksne, kvinnelige pasienter, 16–50 år med diagnosen anoreksi, som blir henvist for innleggelse på en spesialisert avdeling for spiseforstyrrelser i Norge.

Kontroller: Voksne kvinner, 16–50 år, for øvrig friske og normalvektige til mildt overvektige.

Det er frivillig å delta i studien. Som pasient-deltaker vil du få ekstra tett oppfølging i løpet av din innleggelse. Videre vil du være med i trekningen av et (av fem) universalgavekort på 1000 kroner, etter fullført deltakelse.

Som kontroll-deltaker vil du motta en individuell helserapport som inkluderer kostholdsanalyse etter fullført deltakelse samt noen blodprøvesvar. Du vil også være med i trekningen av et (av fem) universalgavekort på 1000 kroner.

Hva innebærer studien?

Vi skal inkludere 90 pasienter med anoreksi og 90 friske kontroller innen våren 2025. 
For deg som pasient, vil prosjektet innebære at du i tillegg til standard oppfølging, blir bedt om å fylle inn noen digitale skjemaer samt ta avføringsprøver og blodprøver ved tre tidspunkt:

  1. Før behandling starter
  2. En gang underveis av innleggelsen-vanligvis etter seks uker
  3. Mot slutten av innleggelsen – etter tolv uker

Spørreskjemaene foregår digitalt og innebærer spørsmål knyttet til din fysiske og mentale helse. Deltakerne skal også registrere kostholdet ved alle de tre tidspunktene.

Som kontrolldeltaker vil du bli bedt om å fylle ut et digitalt spørreskjema om din fysiske og mentale helse og registrere kostholdet. Vi vil også be deg om å ta en blodprøve og levere en avføringsprøve ved et avtalt tidspunkt.

Målet for studien

Studien vil bidra til økt kunnskap om betydning av tarmfloraen for pasienter med anoreksi, hva som skiller tarmfloraen deres fra friske og hvordan behandling påvirker tarmfloraen. Studien vil forhåpentligvis også bidra til utvikling av et eller flere tilskudd av prebiotika og/eller mer spesifikke kostholdsråd spesielt tilpasset pasienter med anoreksi. Dette vil forhåpentligvis bidra til å normalisere tarmfloraen og dermed redusere anoreksirelaterte plager og bidra til at flere blir friske fra sin spiseforstyrrelse.

Kontaktinformasjon

Siv Kjølsrud Bøhn

Prosjektleder for studien

Siv.kjolsrud.Bohn@nmbu.no

Professor ved NMBU.

Ida Heir Hovland

Prosjektkoordinator for studien

Ida.heir.hovland@nmbu.no

Stipendiat og klinisk ernæringsfysiolog ved NMBU/OUS.

Øyvind Rø

Medisinsk ansvarlig for studien

oeyvro@ous-hf.no

Professor og psykiater, OUS.

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Helse Bergen
  • Helse Nord-Trøndelag

Studien er et samarbeidsprosjekt mellom Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Oslo universitetssykehus, Helse Nord-Trøndelag, Helse Bergen, Helse Nord og Modum bad. Karolinska Instituttet i Sverige samt Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO) og Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) er også øvrige samarbeidspartnere.

NMBU har hovedansvar for drift og koordinering av studien. OUS har det medisinske ansvaret for studien.