Blærekreft – behandling med immunterapi sammenlignet med standard cellegiftbehandling (CA017-078)
Studien retter seg mot pasienter med muskelinfiltrerende blærekreft uten spredning, og som planlegges operert med fjerning av urinblæren. Hensikten med studien er å vurdere effekten og bivirkningene av immunterapi (IDO1-hemmer + OPDIVO) sammenlignet med bare cellegiftbehandling.
Om studien
Studien skal undersøke effekt og bivirkninger av to typer immunterapi i tillegg til standard cellegiftbehandling, sammenlignet med standard cellegiftbehandling alene.
Vitenskapelig tittel
Preoperativ cellegiftbehandling med eller uten pre- og postoperativ immunterapi for muskelinfiltrerende kreft i urinblæren. En trearmet randomisert fase 3-studie.
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Rekrutteringen er avsluttet
Hvem kan delta?
Studien retter seg mot pasienter med muskelinfilterende blærekreft uten spredning, og som planlegges operert med fjerning av urinblæren. Eventuell deltakelse må bli vurdert av lege. Se inkluderings- og eksluderingskriterier under "Sjekkliste for henviser".
Hva innebærer studien?
I forskningsprosjektet er det to typer immunterapi som vil prøves ut. Det ene medikamentet heter nivolumab (OPDIVO®) og gis intravenøst. Dette medikamentet er godkjent for behandling av urinblærekreft med spredning. Det andre medikamentet har foreløpig fått navnet BMS-986205 og gis som tablett. Denne medisinen er ikke godkjent som standardbehandling ved behandling av urinblærekreft, men utprøving sammen med OPDIVO® har i tidligere studier vært lovende med tanke på at behandlingen gir få alvorlige bivirkninger. Begge medikamentene har som mål å stimulere ditt eget immunforsvar til å angripe og drepe kreftceller.
Studien innebærer inntil 28 dager med forundersøkelser og studiedeltagelse i opptil halvannet år. Etter at studien er avsluttet, vil du bli spurt om fortsatt deltagelse for å registrere fordeler og ulemper du opplevde under behandlingen. Total varighet vil være ca. 6–7 år. Alle som deltar i studien blir tilfeldig trukket ut til å delta i en av tre behandlingsarmer. Det er like stor sjanse for å bli trukket til en av de tre behandlingsarmene A, B eller C.
Arm A
Dersom du blir trukket til å delta i arm A vil du og studieteamet vite hvilken behandling du får. I denne armen er studien delt inn i tre faser; screeningfasen (forundersøkelser for å se om du er egnet for deltagelse) og behandlingsfasen (behandling før operasjonen og selve operasjonen) og oppfølgingsfasen. Det vil ikke gis videre studiemedisin etter operasjonen.
Arm B og C
Arm B og C er blindet, noe som betyr at verken du eller ditt studieteam vil vite om du blir trukket til arm B eller arm C. Armene er delt inn i samme faser som arm A. Forskjellen er at du vil fortsette med studiemedisin etter operasjonen.
Det vil gjøres en rekke undersøkelser og tas prøver av deg under studien, og du vil få tett oppfølging av studielegen. Du får erstattet reisekostnader mot fremvisning av kvitteringer.
Vær oppmerksom
Det er to tredjedels sjanse for at du får immunterapi som testes med mål om større sjanse for helbredelse. Immunterapien gis ikke utenfor denne studien. Du vil følges opp hyppig gjennom hele studieprogrammet, noe som kan gi deg trygghet for at endringer i sykdommen vil bli fanget opp. Alle undersøkelser og studiemedisin er gratis. Studien innebærer ingen kostnader for deg.
Kreftbehandling har ofte bivirkninger, noe som kan gi deg ubehag. Svært vanlige bivirkninger som er registrert i tidligere studier med legemiddelet nivolumab er nedsatt appetitt, diaré, kvalme, trøtthet, utslett, feber, unormale blodverdier, og muskelsmerter.
Det kan oppstå nye bivirkninger som ikke er registrert tidligere. Du vil bli underrettet om ny informasjon fra studielegen underveis i studien, slik at du har mulighet til å vurdere din videre deltakelse i studien.
Relevant for
Kontaktinformasjon
Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet er nasjonalt koordinerende sykehus og har hovedansvar for studien.
Du kan melde din interesse for studien til:
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Akershus universitetssykehus
- Sykehuset Østfold
- Oslo universitetssykehus