Blodfortynnende behandling etter hjerneblødning
STATICH-studien: Formålet med studien er å undersøke om personer som har hatt hjerneblødning bør bruke blodfortynnende medisiner, eller om de bør avstå fra dette for å forhindre blødninger.
Om studien
I denne studien undersøker vi personer som har gjennomgått hjerneblødning og som vi har grunn til å tro at vil ha nytte av blodfortynnende medisin for å forebygge blodpropp. Man vet ikke om det er best å bruke blodfortynnende medisin eller ikke etter en hjerneblødning, og formålet med denne studien er å finne ut av det. Vi vil altså undersøke om personer som har hatt en hjerneblødning, og som har grunn til å bruke blodfortynnende medisin, bør bruke slik medisin for å forhindre blodpropp, eller om de bør avstå fra dette for å unngå blødninger.
Vitenskapelig tittel
STATICH: Antitrombotisk behandling etter hjerneblødning
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Rekrutteringen er avsluttet
Hvem kan delta?
Dersom du har gjennomgått en hjerneblødning og har grunn til å bruke blodfortynnende behandling, kan studien være aktuell for deg. Legen som behandler deg på sykehuset kan avgjøre om det er aktuelt for deg å delta i studien.
For å kunne delta må du
- være over 18 år
- ha gjennomgått en hjerneblødning som ikke skyldtes hodeskade eller underliggende årsak som for eksempel en svulst eller et karnøste
- ha indikasjon for blodfortynnende medisin (enten platehemmende medisin som forebygger vaskulær sykdom som hjerneinfarkt eller hjerneinfarkt, eller antikoagulasjon som forebygger blodpropp ved atrieflimmer).
Du kan ikke delta hvis:
- det er klart at du absolutt bør ha eller absolutt ikke bør ha blodfortynnende medisin
- du har alvorlig kreftsykdom
- du er gravid, ammende eller kvinne i fertil alder uten bruk av prevensjonsmidler
Hva innebærer studien?
Vi ønsker å inkludere 500 deltakere, hvor halvparten får blodfortynnende medisin og halvparten ikke får slik medisin. Du skal følge behandlingen i minst 2 år. Dersom du deltar, er det tilfeldig hvilken behandling du får, men både du og legen din vil kjenne behandlingen. Vi følger deg opp i minst 2 år via telefon og brev og ønsker at du tar en ny MR av hodet etter 2 år. For øvrig innebærer ikke deltakelse noen ekstra undersøkelser eller oppmøter utover det som inngår i normal oppfølging etter hjerneblødning. Du får dekket eventuelle reiseutgifter som følge av studien.
Oslo universitetssykehus Ullevål har hovedansvaret for studien. Til sammen 36 sykehus i Skandinavia rekrutterer pasienter til studien.
Vær oppmerksom
Mulige fordeler ved deltakelse:
Du blir fulgt opp via telefon og brev fra Oslo universitetssykehus hvert halvår i minst 2 år, og du overlater valg av blodfortynnende behandling til loddtrekningen.
Mulige ulemper ved deltakelse:
Du eller pårørende må være tilgjengelig for oppfølging per telefon, og du kan ikke selv være med og avgjøre den blodfortynnende behandlingen.
Relevant for
Kontaktinformasjon
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Akershus universitetssykehus
- Vestre viken
- Helse Bergen
- Helse Nord-Trøndelag
- Helse Møre og Romsdal
- Universitetssykehuset Nord-Norge
- Nordlandssykehuset
- St. Olavs Hospital
- Sykehuset Innlandet
- Sykehuset Telemark
- Sykehuset i Vestfold
- Diakonhjemmet sykehus