Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

En dobbel-blind, randomisert, placebo-kontrollert, fase 2a studie for å evaluere sikkerhet, tolerabilitet, og farmakodynamikk effekt av to infusjoner av eskalerende doser av TPM502 hos voksne med diagnosen cøliaki

Studiemedikamentet har som siktemål å lage toleranse mot gluten hos pasienter med cøliaki. I denne fasen er det hovedfokus på sikkerhet og tolerabilitet. Sekundært ser man på mulig effekt.

Om studien

Ved inntak av glutenholdig mat kan cøliakipasienter få unormale symptomer, som i mange tilfeller kan være alvorlige. Dette er fordi kroppen gjenkjenner gluten som et mulig skadelig stoff, og ikke som et enkelt næringsstoff. Studiemedisinen TPM502, som du vil motta i denne studien, er ment å lære kroppen din å ikke reagere på gluten, og å behandle den som alle andre næringsstoffer, ved å gjenopprette ditt immunsystems toleranse for gluten.

Dette er første gang TPM502 administreres til cøliakere.

Vitenskapelig tittel

En dobbel-blind, randomisert, placebo-kontrollert, fase 2a studie for å evaluere sikkerhet, tolerabilitet, og farmakodynamikk effekt av to infusjoner av eskalerende doser av TPM502 hos voksne med diagnosen cøliaki.

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Rekrutteringen er avsluttet

Hvem kan delta?

  • Du må ha sikker cøliaki bekreftet med blodprøver og vevsprøve fra tolvfingertarmen.
  • Du må være velbehandlet og ha fine blodprøver. Vi gjør ikke ny gastroskopi i studien.
  • Du må ha den genetiske egenskapen HLA-DQ2.5, men kan ikke ha HLA-DQ2.2 eller HLA-DQ8. Dette bestemmes i en blodprøve vi tar som ledd i studien.
  • Du må holde et strengt glutenfritt kosthold utenom studien.
  • I studien vil deltagerne to ganger spise glutenholdige kjeks der vi måler reaksjon på disse kjeksene i blodprøver.
  • Vi kan ikke si noe om du selv vil ha nytte av å delta. Den enkelte deltager må regne med å ha en reaksjon på kjeks med gluten. Dette gjelder spesielt kvalme og oppkast, men cøliakere med slik reaksjon egner seg nok spesielt godt i studien.
  • Alle pasienter i Norge kan delta, men erfaringsmessig vil lang reisevei medføre utfordringer. Det er svært viktig at deltagerne møter opp presis på alle visitter.
  • Pasienter som bruker immunhemmende medisiner og en del andre medisiner, som har andre sykdommer, som har kroppsmasseindeks (BMI) utenfor 17,5 – 32, kan ikke delta. Studiesykepleier vil utføre telefonscreening.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Studien involverer 13 besøk på sykehuset over en periode på 12 uker, hvorav 4 vil ta minst 7 timer (dag 28, dag 1, dag 15 og dag 22), og 2 telefonsamtaler fra studielegen din (dag 27 og dag 23).

Studien vil samle inn og registrere personopplysninger om deg i en avidentifisert form. Det vil bli tatt blod-, urin- og avføringsprøver, og du vil bli bedt om å fylle ut spørreskjemaer om din helse og ditt kosthold.

Vær oppmerksom

Fordeler: Vi kan ikke si noe om du selv vil ha nytte av å delta. Den enkelte deltager må regne med å ha en reaksjon på kjeks med gluten. Dette gjelder spesielt kvalme og oppkast, men cøliakere med slik reaksjon egner seg nok spesielt godt i studien. Studien er første trinn i utvikling av et mulig medikament.

Ulemper: Deltagerne vil sannsynlig ha ulemper i forbindelse med at de spiser glutenholdig kjeks.

Kontaktinformasjon

Hanna Andreassen

Studiesykepleier

hanna.andreassen@medisin.uio.no 412 14 760

Ring på dagtid og ikke send helseopplysninger på mail.

Knut Lundin

Studieleder overlege

knut.lundin@medisin.uio.no 23072388

Ikke send helseopplysninger på mail.

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • UNN

Studiesponsor er Topas Therapeutics GmbH, et farmasøytisk selskap basert i Hamburg, Tyskland, som spesialiserer seg på utvikling av medisiner for å behandle autoimmune sykdommer og andre uønskede immunresponser.