Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

En studie for å teste om BI 1839100 hjelper mot hoste hos mennesker med idiopatisk pulmonal fibrose eller progressiv pulmonal fibrose

Studien undersøker effekt av et utprøvende legemiddel på hoste hos pasienter med enten idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) eller annen progressiv lungefibrose.

Om studien

Hensikten med studien er å undersøke effekt av en utprøvende legemiddel (foreløpig kalt BI 1839100) på hoste hos pasienter med lungefibrose.

Hovedformålet med studien er å se om legemiddelet har gunstig effekt på hoste. Sekundært vil man også se på om legemiddelet har noen effekt på å bremse forverring av lungefibrose over tid.

Du kan lese mer om studien på ClinicalTrials

Vitenskapelig tittel

Lungefibrose – utprøvende legemiddel hos pasienter med lungefibrose og klinisk relevant hoste

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 13.12.2024

Hvem kan delta?

Hvis du har lungefibrose og kroniske plager med hoste kan du melde interesse til din behandlende lungelege på Akershus universitetssykehus (Ahus), Rikshospitalet eller Haukeland universitetssykehus.

Hvis du ikke har oppfølging på en av de sykehusene, men er interessert i studien, kan du be din lungelege om å henvise deg med spørsmål om studiedeltagelse.

Du må ha kronisk hoste over et visst nivå for å være aktuelt for studien. Hoste vil bli kartlagt med et hostemåler som festes til brystet, og fysisk aktivitet vil bli kartlagt med et aktivitetsmåler. Du vil også få målt lungefunksjon (f.eks spirometri) i henhold til studien.

Studien vil først inkludere pasienter med idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) spesifikt. Hvis foreløpigeresultater er positive, vil en mindre gruppe pasienter med andre former for lungefibrose også kunne inkluderes. Du vil få behandling (aktiv medisin eller placebo) i 12 uker (IPF gruppen) eller 4 uker (andre lungefibrose tilstander).

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Studien er dobbelblind og placebokontrollert, hvilket betyr at du vil bli tilfeldig fordelt til en gruppe som får aktiv studiemedisin eller en gruppe som får placebo. Hverken du eller din lege vil vite om du får aktiv medisin under studieperioden.

Hvis du bruker antifibrotisk behandling (pirfenidon eller nintedanib, Ofev) for din lungefibrose tilstand fra før skal du fortsette med det gjennom studien.

Vær oppmerksom

Du kan oppleve bedring av hosten dersom legemiddelet har ønsket effekt, dog er det per definisjon usikkert. Det er en liten risiko for å oppleve en allergisk reaksjon til studiemedisin, og det er også risiko for bivirkninger, som er ikke godt definert på forhand ved utprøvende behandling. Men du vil få tett oppfølging i studien med monitorering for dette.

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Akershus universitetssykehus
  • Helse Bergen