De siste årene har det kommet mange rapporter i form av behandlingsserier av pasienter med nevroendokrine bukspyttkjertelsvulster behandlet med endoskopisk ultralydveiledet radiofrekvensablasjon (endoskopisk varmebehandling). Resultater fra ca. 200 pasienter er publisert, rapportene tyder på at metoden er trygg. Det er ikke beskrevet dødsfall og det er svært få alvorlige komplikasjoner. Metoden synes også å være effektiv i å fjerne svulstvevet.
Slik foregår behandlingen
Behandlingen gjøres ved at mens pasienten er i narkose føres det et gastroskop ned i magesekken. Dette gastroskopet har et ultralydapparat på tuppen (endoskopisk ultralyd). Ved hjelp av dette ultralydapparatet identifiseres svulsten i bukspyttkjertelen som ligger helt inntil magesekken. Via gastroskopet, og gjennom magesekkveggen, fører man tynne nåler inn i svulsten i bukspyttkjertelen og føre strøm inn i denne slik at temperaturen stiger og kreftvevet drepes.
Denne metoden synes å være effektiv i 85% av behandlingene. Noen pasienter må ha flere behandlinger for å få bort alt svulstvevet. Pasienten kommer seg også svært raskt etter behandlingen og trenger normalt kun 1-2 dager på sykehus.
Endoskopisk varmebehandling brukes i økende grad på verdensbasis. I Norge er utføres behandlingen ved Haukeland universitetssykehus. Vi ønsker nå nasjonalt å tilby denne behandlingen til pasienter med nevroendokrine bukspyttkjertelsvulster som er 1.5-3 cm i størrelse og ligger slik til i bukspyttkjertelen at de kan fjernes ved denne metoden. Kunnskapen om effekten og komplikasjoner er ennå ikke så stor som den man har for kirurgisk behandling. Vi ønsker derfor at de som skal behandles med denne metoden i Norge skal følges ekstra nøye opp for å påvise eventuelle komplikasjoner og for sikre at hele svulsten er fjernet.