HELSENORGE
Transtudien

Forebygging av covid-19 med tran

Oslo universitetssykehus undersøker om tran kan forebygge covid-19.

Om studien

illustrasjon skje med tran

I Transtudien vil vi undersøke om tran forebygger covid-19. Halvparten av deltakerne får tilsendt tran med sitronsmak og den andre halvparten får maisolje med sitronsmak (placebo) som de skal ta i vinter. På slutten av vinteren vil vi se om det er forskjell i forekomst av covid-19 mellom gruppene. Alle voksne yngre enn 75 år i Norge kan delta i Transtudien.

Som deltaker vil du vil fylle ut elektroniske spørreskjema og på slutten vil du få en grundig vurdering av ditt inntak av vitamin D og omega 3 fra lege og ernæringsfysiolog.

I den store Koronastudien (https://oslo-universitetssykehus.no/koronastudien) så vi at deltakere som oppga at de brukte tran hadde en lavere forekomst av covid-19, men dette kan like gjerne skyldes at de som bruker tran også beskytter seg bedre mot sykdommen på andre måter. Hvis tran virkelig forebygger covid-19 ville det åpne for en helt ny måte å forebygge sykdommen på. Resultatene fra Koronastudien er dessverre langt fra sikre nok til å kunne gi råd om bruk av tran for å forebygge covid-19.

Transtudien, som er en understudie av Koronastudien, er laget for å gi et svar på dette spørsmålet. Vi vil også se på om tran forebygger forkjølelser og andre helseeffekter av tran.

Studien er godkjent av Regional komité for medisinsk forskningsetikk (nummer 172796), Personvernombudet ved OUS og registrert på ClinicalTrials.

Studien er et uavhengig forskningsprosjekt ved OUS som er delfinansiert av Møllers tran. 

Studien har avsluttet inklusjonen.

Hvem kan delta?

Alle voksne, yngre enn 75 år i Norge, kan delta, uavhengig av bosted.

For å gjennomføre studien er vi avhengige av at mange friske personer melder seg. Dersom du har hatt covid-19, eller tar tran eller et tilskudd med vitamin D og/eller omega-3 fettsyrer hver dag kan du dessverre ikke være med i Transtudien. Dersom du tar tran eller et tilskudd med vitamin D og/eller omega-3 fettsyrer noen dager i uken, kan du være med.

I tillegg ønsker vi spesielt at noen grupper melder seg:

  • Personer med etnisk bakgrunn fra Asia og Afrika.

Noen grupper kan ikke delta:

  • Gravide eller kvinner som planlegger å bli gravide
  • Personer som ikke tåler tran eller maisolje, eller har problemer med å svelge olje
  • Personer som er over 75 år
  • Veganere (vegetarianere kan delta)
  • Personer med enkelte alvorlige lever- og nyresykdommer

Du melder deg på studien ved å logge deg inn med BankID/MinID og lese og signere samtykkeskjemaet elektronisk.

Hva innebærer studien?

Studien er en såkalt «randomisert kontrollert studie» der du som deltaker får tilsendt tran eller placebo (begge med sitronsmak) som du skal ta hver dag (for eksempel hver morgen) i hele vinter. Du får ikke vite hva du tar.

Du skal også svare på elektroniske spørreskjema. Det første skjemaet tar 10-15 minutter og senere vil skjemaene ta mindre enn 5 minutter. Noen kan også bli invitert til å avgi blodprøve.

I løpet av studieperioden og i en oppfølgingsperiode på to år følger vi med på hvordan det går med deg i norske helseregistre.

Transtudien er en understudie av Koronastudien.no og som deltaker må du også delta i koronastudien. Om du ikke allerede er deltaker i Koronastudien får du derfor presentert to samtykkeskjemaer som du må signere.

Spørreskjemaene i Transtudien vil i vinter være de samme som i Koronastudien. Hensikten med Koronastudien er å lære om hvordan koronaviruset sprer seg og om viruset i seg selv.

Se også vår FAQ med ofte stilte spørsmål om studiedeltagelse

Vær oppmerksom

Ved å være med i prosjektet får du gratis tilsendt tran eller narremedisin i studieperioden.

Du bidrar til at vi får mer kunnskap om bekjempelsen av Covid-19 og og om tran påvirker forløpet av Covid-19.

Ulempen ved å delta er at spørreskjemaene tar tid å fylle ut og at du kan bli invitert til å avgi blodprøve (eller andre prøver). Prøvetaking tar noe tid og kan oppleves ubehagelig selv om det har lav til ingen risiko for skade.

Ved å delta gir du også tillatelse til at studien samler inn og sammenstiller informasjon om deg.

Kontaktinformasjon

Du finner all informasjon om studien i samtykkeskjemaet. Der er også kontaktinformasjon til studien hvis du har flere spørsmål.

E-post: transtudien@ous-hf.no 

Telefonnummer: 23 01 39 12, åpningstider man-fre 09.00-17.00

Fant du det du lette etter?