Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Gir en smerte- og samhandlingsplan (SOS-plan) ved utskrivning etter alvorlig skade redusert opioidbruk og økt livskvalitet?

Studien undersøker om en smerte- og samhandlingsplan (SOS-plan) på sikt vil gi lavere forbruk av opioider og føre til bedre hverdagsmestring og livskvalitet for pasienter etter alvorlig skade, sammenlignet med standard behandling.

Om studien

Mange strever med å tilpasse seg en endret livssituasjon med symptomer og plager etter skader. Overgangen fra innleggelse på sykehus til utskrivning til hjemmet kan være utfordrende. Mange har behov for hjelp og behandling, informasjon og oppfølging.

Utenfor sykehus jobber fastleger og kommunehelsetjenesten for å hjelpe pasienter best mulig. Samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten vet vi er vanskelig og kan bli bedre. I denne undersøkelsen måler vi effekten av tiltak som kan bedre denne samhandlingen. Tiltakene innebærer en plan som inkluderer nedtrapping av avhengighetsskapende smertestillende medisiner, tidlig kontakt og oppfølging hos fastlegen samt muligheten for et tettere samarbeid mellom fastlege og spesialisthelsetjenesten.

Formålet er å undersøke om tiltakene på sikt vil føre til bedre hverdagsmestring og livskvalitet og gi lavere forbruk av avhengighetsskapende medisiner for pasienter etter alvorlig skade, sammenlignet med standard behandling.

Les mer om studien på nettsidene til Universitetet i Oslo

Vitenskapelig tittel

Kan en smerte- og samhandlingsplan (SOS-plan) ved utskrivning etter alvorlig skade gi redusert opioidbruk og økt livskvalitet?

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.09.2023 fram til 01.10.2025

Hvem kan delta?

Det er ikke åpen rekruttering til studien. Vi spør voksne pasienter som er operert for ortopediske skader og som skrives ut med opioider fra Oslo Universitetssykehus (OUS), Ullevål og Aker om å delta i studien.  

Fastleger til pasienter i intervensjonsgruppen vil bli spurt om samtykke til deltakelse og vil få nødvendig informasjon i den forbindelse.

Fastleger til pasienter i kontrollgruppen følger opp disse pasientene slik de ellers ville gjort.  

Hva innebærer studien?

Hvis du blir spurt om å delta og samtykker i å delta i denne studien, vil du bli trukket tilfeldig ut til to ulike behandlinger som vi ønsker å sammenligne i en forskningsstudie.

Den ene behandlingen kalles «Smerte- Og Samhandlingsplan» (SOS-plan). Dette innebærer at du ved utskrivning fra sykehuset får en plan som er individuelt tilpasset deg. Planen inneholder informasjon om medisinene dine og en plan for nedtrapping av sterke smertestillende medisiner. I tillegg etableres det kontakt mellom sykehusets koordinator i studien og din fastlege. Det avtales en time for deg hos din fastlege helst innen 2 uker fra utskrivelsen og fastlegen har mulighet til å kontakte koordinator inntil 1 år etter skaden.

Den andre behandlingen er den vanlige behandlingen som gis i dag og som innebærer en utskrivningssamtale ved sykehuset og et brev (epikrise) til fastlege med medisinliste ved utskrivelse.

Begge gruppene vil bli kontaktet av prosjektkoordinator 1 år etter skaden og dersom det foreligger problemer i forhold til smertebehandlingen, vil du få tilbud om en ekstra kontroll hos legespesialist på sykehuset.

I prosjektet vil vi innhente og registrere opplysninger om deg. Du kommer til å få noen spørreskjemaer som skal besvares mens du er på sykehuset samt ved kontroll etter 6 uker og ett år. I tillegg registreres opplysninger om skaden og den behandlingen du har fått på sykehuset. Legemiddelregisteret vil bli bedt om å levere ut data til prosjektet om hvilke reseptmedisiner du får i oppfølgingsperioden som varer inntil 5 år etter skaden. Denne informasjonen vil vi bruke for å se om det er langtidsforskjeller i medisinbruk. I tillegg vil vi innhente opplysninger om trygdeytelser fra FD-Trygd samt bruk av helsetjenester i kommune og sykehus  

Vær oppmerksom

Deltakelse i studien endrer ikke på den medisinske behandling av din skade.

Den behandling du kan få som deltaker i studien kan være til hjelp for deg og gi et bedre forløp. Imidlertid vet vi ikke om dette er effektive behandlingstiltak og det er derfor nødvendig å sammenligne med dagens behandlingsopplegg.

Behandlingen som skal undersøkes har ingen kjente medisinske bivirkninger. Det er lite trolig at det innebærer noen ulempe for deg utover at det tar noe tid å besvare spørsmål i spørreskjemaene.  

Kontaktinformasjon