Skal du måle blodtrykk hjemme, får du tildelt et blodtrykksapparat. Du får opplæring hos din nyrelege, og blir bedt om å måle to blodtrykk morgen og to blodtrykk kveld i en uke (28 blodtrykk) før legekontroller. Tallene tas med til legen.
Tidsbruken til dette vil være ca 7-8 minutter for hver måling (ca 2-5 minutters hvile og deretter to minutter for å få tatt to blodtrykk). Blodtrykket må i tillegg måles hos legen for at vi skal kunne sammenligne gruppene.
Skal du måle blodtrykk hos legen din, er du i kontrollgruppen. Du får da ikke utdelt blodtrykksapparat og skal fortsette å måle blodtrykk hos legen din på vanlig måte. Det er ikke absolutt forbudt å måle blodtrykk hjemme i kontrollgruppen, men vi ønsker at legen i all hovedsak justerer blodtrykksmedisinene etter målinger tatt på legekontoret.
For begge gruppene ønsker vi å registrere erfaringer med et enkelt spørreskjema, hvor vi også spør om symptomer på for lavt blodtrykk (svimmelhet, besvimelser). Spørreskjemaet ønsker vi utfylt både ved start og avslutning i studien.
Studien varer til siste kontroll hos nyrelege i året etter oppstart (det vil si i litt over ett år). Begge gruppene skal da få målt blodtrykket på vanlig måte hos legen, disse blodtrykkene sammenlignes mellom gruppene.
Vær oppmerksom
Risikoer og komplikasjoner
Det er litt tidkrevende å måle blodtrykk selv, men vi tror det kan gi deg bedre kontroll på ditt blodtrykk.
Du får opplæring i hvordan målingene skal gjøres og veiledning i hvordan du skal forholde deg dersom blodtrykket er for høyt eller for lavt.
Dersom legen din ikke kan svare på spørsmål, kan du kontakte studieledelsen.