Den randomiserte strategistudien Nor-MILDeR:
Hjemmebasert sykdomsoppfølging av interstitiell lungesykdom ved systemiske revmatiske tilstander
Studien ønsker å undersøke om hjemmemonitorering er bedre enn den sykdomsoppfølgingen pasienter med ILD har i dag.
Om studien
Lungesykdom ved revmatologisk sykdom kan oppføre seg uforutsigbart og være både mild og alvorlig. Likevel blir slike sykdommer ofte behandlet likt i kliniske studier, da man ikke har noen god metode for å plukke ut pasienter som har dårlig prognose. Dette påvirker kunnskapsgrunnlaget vedrørende behandling av disse sjeldne sykdommene.
I dette prosjektet ønsker vi å bruke data fra NOSVAR-registeret for å bli bedre kjent med hvordan disse sykdommene oppfører seg, og om vi kan gjenkjenne noen mønster. Vi vil deretter planlegge og gjennomføre en forskningsstudie som tar i bruk digital hjemmeoppfølging for å følge disse pasientene på en mer fleksibel måte, som kan være bedre tilpasset for individuelle sykdomsforløp.
Les mer på studiens hjemmeside eller her.
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Studien er aktiv. Det er ingen bestemte datoer for rekruttering.
Hvem kan delta?
Deltakelse i studien rektutteres fra RMD-ILD registeret ved OUS, USZ og CH, CDUMP, som også inkluderer pasienter bosatt i andre deler av landene. Rekruttering skjer under planlagte inn-polikliniske konsultasjoner.
Pasienter som allerede er registrert ved lokale registre vil bli kontaktet og rekruttert utenfor planlagte sykehuskonsultasjoner. Pasienter kan også på eget initiativ kontakte Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet for å høre om de kan være kandidat til prosjektet.
Hva innebærer studien?
Målet med studien er både at pasienter får hyppigere oppfølging med raskere reaksjon ved forverring, samt å minske unødvendige sykehusbesøk for pasienter med stabil sykdom, men også å kartlegg sykdomsoppførsel på gruppenivå på en mer detaljert måte. Med dette ønsker vi å bidra til at kunnskapsgrunnlaget i fremtiden blir bedre og mer individualisert.
Forløp for de som inngår i hjemmemonitoreringsgruppen:
Screening | Baseline visitt | Trening | Hjemmemonitorering |
Hvis du ønsker å bli med studien (alle deltagere) | Hvis du passer inn i studien (alle deltagere) | Hvis du blir tildelt hjemmemonitorering | Hvis treningsperioden går bra |
Ved screening gjøres blodprøver, legeundersøkelse, pusteprøve, og samtykke til å delta i studien, EKG. Dersom screening avdekker gjør deg uegnet for å delta i studien, ordner vi med normal videre oppfølging på sykehuset. Du får link til instruksjonsvideo. | Ved baseline visitt samles inn informasjon som skal brukes til videre sammenlikning. Vi tar blodprøver, urinprøve og dyp neseprøve, CT av lunger hvis nødvendig, utfylling av spørreskjema, legeundersøkelse. Vi vil så fordele pasienter tilfeldig i studiegrupper (enten med hjemmemonitorering eller vanlig oppfølging på sykehus). | Etter at du får vite hvilken gruppe du tilhører (typisk samme dag som «baseline visitt» eller noen få dager etterpå) lærer du bruk av utstyret (spirometer, termometer, oksygenmetningsmåler, 1-minutt-sitte-stå-test, hjemmeblodprøver, Zeen health plattformen), etterfulgt av en 2 ukers prøveperiode med innsamling av data hver 3. dag hjemme. |
Etter 2 uker med trening starter den ordinære studiefasen med innlevering av resultater via Zeen health hver 14. dag. Du svarer på spørsmål om symptomer og gjennomfører pusteprøve, 1-minutt-sitte-stå-test med oksygen/puls-måling, temperaturmåling, hjemmeblodprøver). Vi har kontakt etter behov, for eksempel ved forverring eller spørsmål. Du får påminnelse på sms om å avgi målinger samme dag, samt “purring” dersom vi ikke har hørt fra deg. |
Vær oppmerksom
Vi kan ikke garantere at deltagelse i hjemmemonitoreringsgruppen vil medføre fordeler. Mulige fordeler kan imidlertid være:
- Mer tett oppfølging, enklere å fange opp sykdomsoppbluss
- Kanskje raskere påvisning av infeksjon, og raskere behandling ved behandlingskrevende luftveisinfeksjon.
- Man kan enklere kunne komme på sykehus når man trenger det, og tryggere la være når man ikke trenger det slik at man kan unngå å bruke unødvendig tid og krefter på sykehusbesøk.
- Slippe å utsette seg for smittefare ved transport til og fra sykehus samt mens man oppholder seg på sykehuset
- Få en bekreftelse regelmessig på at lungefunksjonen er stabil
- Kontroll over egen sykdom og bedre oversikt over sykdomsutvikling
- Bidra til bedre kunnskap om revmatisk lungesykdom nasjonalt og internasjonalt, som kan danne grunnlag for nye forskningsstudier om behandling. I ytterste konsekvens kan dette bidra til optimalisert behandling og bedre sykdomsprognose i fremtiden.
Vi tror at ulemper studien medfører vil være minimale, men mulige ulemper kan være:
- Mindre fysisk oppmøte på sykehus ved stabil sykdom, som kan oppleves utrygt for enkelte.
- Det krever tid og krefter å gjennomføre målingene hver 14. dag.
Kontaktinformasjon
Samarbeidspartnere
Dette er en internasjonal studie med studiesentre i Oslo, Zurich (Sveits) og Bukarest (Romania). Alle studiestedene vil inkludere sine egne pasienter og følge de. Du vil bli inkludert i Oslo og bli fulgt opp av Oslo universitetssykehus. Oslo universitetssykehus er leder og har hovedansvar for denne studien.