Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nor-SSCardioCare-pilotstudie

Hjemmebasert sykdomsoppfølging av pulmonal arteriell hypertensjon ved systemisk sklerose

Vi gjennomfører en pilotstudie for pasienter med systemisk sklerose og pulmonal arteriell hypertensjon hvor vi ønsker å undersøke hvordan du opplever hjemmebasert sykdomsoppfølging og om vi kan fange det opp tidligere hvis sykdommen din blir verre.

Om studien

Målet med studien er å undersøke gjennomførbarheten av hjemmebasert sykdomsoppfølging hos pasienter med pulmonal arteriell hypertensjon ved systemisk sklerose.

Forløpet av pulmonal arteriell hypertensjon ved systemisk sklerose er svært varierende, og vi vet lite om hva som skjer i månedene mellom faste sykehuskontroller.

Med denne studien ønsker vi å finne ut hvordan din sykdom oppfører seg over tid med mål om å identifisere hjemmebaserte markører som kan bidra til tidligere påvisning av sykdomsprogresjon.

I tillegg ønsker vi å undersøke din opplevelse av digital hjemmeoppfølging.

Resultatene fra pilotstudien vil brukes i planleggingen av en større studie rettet mot tidligere identifisering av hjertesykdom og sykdomsprogresjon gjennom hjemmemonitorering hos pasienter med systemisk sklerose, noe som kan føre til raskere intervensjon og forbedret pasientomsorg.

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 15.11.2024 fram til 15.02.2025

Hvem kan delta?

Voksne pasienter med systemisk sklerose og pulmonal arteriell hypertensjon kan delta i studien. I tillegg må du ha tilgang til internett og erfaring med bruk av smarttelefon eller andre digitale enheter samt evne til å følge studieprosedyren.

Du kan ikke delta hvis du har:

  • alvorlig hjerte-, lunge- eller nyresykdom
  • aktiv behandling for kreftsykdom
  • svangerskap/planlagt svangerskap
  • ikke kan snakke, skrive og lese norsk.

Du kan melde interesse via fastlegen din, eller ved å ta direkte kontakt med kontaktperson for studien.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Til fastleger

Egnede pasienter kan henvises til Avdeling for revmatologi, hud- og infeksjonssykdommer ved Oslo universitetssykehus med referanse «Nor-SSCardioCare-pilostudien» v/ studiesykepleier Maylen Carstens. Vennligst vedlegg følgende:

  • Full syke- og behandlingshistorikk
  • Aktuell medisinliste
  • Siste notater fra konsultasjon hos revmatolog
  • Siste ekkokardiografi, spirometri og resultater fra høyresidig hjertekateterisering.

Hva innebærer studien?

Denne pilotstudien varer i 12 uker og innebærer et hjemmemonitoreringsprogram som inkluderer måling av fysisk funksjon og egenrapporterte utfallsmål hver 14. dag, samt én ukes monitorering av hjerterytme via e-helseteknologi.

Vi gjennomfører:

  • Ved oppstart og avslutning av studien (uke 0 og 12) vil du ta blod-, urin- og neseprøver, legeundersøkelse, EKG, ultralyd av hjertet, pusteprøver, 6-minutters gangtest og 1-minutts sitte-stå test, svare på spørreskjemaer, samt få opplæring i bruk av utstyret.
  • Hver 14. dag vil du svare på spørreskjemaer og registrere resultater fra 1-minutts sitte-stå test tatt hjemme, i tillegg til å ta 3 dråper blod fra stikk i fingeren som sendes i ferdigfrankert konvolutt til Oslo universitetssykehus.
  • Én ukes monitorering av hjerterytme med hjertesensor (ECG 247, et engangs EKG-plaster med sensor som klistres på brystet).
  • Noen pasienter vil bli spurt om å delta på dybdeintervjuer om din opplevelse av digital hjemmeoppfølging som del av et masterprosjekt.

Det er to fysiske oppmøter (studievisitter) og oppfølgingstid på 12 uker.

Deltakerne får dekket nødvendig transport etter gjeldende regler hos Pasientreiser.

Vær oppmerksom

Vi kan ikke garantere at deltagelse i hjemmemonitoreringsstudien vil medføre fordeler.

Mulige fordeler kan imidlertid være:

  • Tettere oppfølging og enklere å fange opp hjerterelaterte komplikasjoner og/eller sykdomsforverring
  • Få en regelmessig bekreftelse på at fysisk kapasitet, oksygenmetning og symptomer basert på spørreskjemaer er stabile
  • Fremme kontroll over egen sykdom, selvbehandling og bedre oversikt over sykdomsutvikling
  • Danne grunnlag for en større forskningsstudie rettet mot tidligere identifisering av hjertesykdom og sykdomsprogresjon hos alle pasienter med systemisk sklerose, noe som kan føre til raskere intervensjon og forbedret pasientomsorg.

Vi tror at ulemper studien medfører vil være minimale, men mulige ulemper kan være:

  • Det krever tid og krefter å gjennomføre målingene hver 14. dag.

Kontaktinformasjon

Kontaktperson for studien ved Oslo universitetssykehus