Av og til er det nødvendig å sette i gang en fødsel før den starter fra naturens side. Dette kan være fordi et fortsatt svangerskap er ugunstig enten for mor eller barnets helse.
Vi vet lite om hvilken metode for igangsetting av fødsel som er best. Derfor ønsker vi å utføre et forskningsprosjekt der vi sammenligner igangsettingsmetoder som benyttes på norske fødeavdelinger og hvordan det går med mor og barn. Denne studien kan gjøre det mulig å finne ut om enkelte metoder for igangsetting av fødsel er bedre egnet enn andre.
Hensikten med studien er derfor å kartlegge om det er mulig å forbedre kvaliteten på helsehjelpen som blir tilbudt ved de ulike større fødeavdelingene i Norge.
21 norske fødeavdelinger er med i studien (se listen under for detaljer).
Ved disse sykehusene registrerer vi fortløpende årsak til igangsetting av fødsel og metode for igangsetting, slik som utviding av livmorhalsen ved bruk av en liten ballong, bruk av hormoner som skal ”modne” livmorhalsen eller at man tar hull på fosterhinnene. Vi registrerer også om barnet fødes vaginalt eller med keisersnitt, og andre mål på mor og barns helse under/etter fødselen.