Formålet med prosjektet er å studere endringer i hjertet og karsystemet i etterkant av nyredonasjon.
Nyredonasjon fra levende giver er regnet for å være trygt for giver og er den beste form for nyre-erstattende behandling vi kan tilby.
Mulig risiko for giver er viktig å belyse, både fordi risiko ved inngrep på friske personer må være så lav som mulig, og for at giveren skal kunne gi et informert samtykke til inngrepet. Vi vet at risikoen ved selve inngrepet er lav, på nivå med andre mindre inngrep som krever narkose. Langtidseffektene har vi inntil nylig visst mindre om.
Eldre studier som har sammenlignet levetid hos nyregivere med befolkningen for øvrig har funnet lengre levetid hos nyregiverne. Dette beror sannsynligvis på at nyregivere velges fra en gruppe mennesker som generelt er friskere enn gjennomsnittet i samfunnet.
I en nyere norsk undersøkelse er det funnet en mulig øket langtidsrisiko for hjerte- og karsykdom hos nyregivere sammenliknet med tilsvarende friske personer. Det er første gang man finner slike resultater, men det er usikkert hva som er årsaken. Vi vet ikke om det skyldes at man har gitt bort en nyre eller andre årsaker.
De fleste nyregivere er i slekt med mottaker og det er reist spørsmål om et slikt slektskap i seg selv kan forklare en viss øket risiko for sykdom, uavhengig av om man gir bort nyre eller ikke.
Hensikten med denne studien er å forstå om, og eventuelt hvordan, nyredonasjon og lett redusert nyrefunksjon eventuelt kan lede til økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Prosjektet er et samarbeid mellom Institutt for Eksperimentell medisinsk forskning ved Ullevål sykehus, nyreavdelingene ved Rikshospitalet/Ullevål og transplantasjonskirurgisk avdeling ved Rikshospitalet. Prosjektleder er Jon Arne Birkeland ved Nyremedisinsk avdeling på Ullevål sykehus.
Studien vil også kunne ha relevans for alle med lettere nyresykdom da den vil gi informasjon om risiko for hjerte- og karsykdom hos dem med lett redusert nyresykdom.