Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

OrgDiet-studien

Kosthold under svangerskapet - helseeffekter på mor og barn

Vi vil undersøke hva gravide bør spise, og om økologisk kosthold under svangerskapet påvirker helsen hos mor og barn.

Om studien

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.04.2022 fram til 30.06.2025

Hvem kan delta?

Du kan melde interesse via rekrutteringssiden vår www.med.uio.no/orgdiet-delta

Du kan delta hvis

  • du er gravid i 1.trimester (det vil si svangerskapsuke 1-12)
  • du planlegger å føde på Ullevål sykehus i Oslo

Du kan ikke delta hvis

  • du har matallergi eller matintoleranse (de med nøtteallergi kan delta)
  • du spiser økologisk mat til vanlig
  • du er gravid med to eller flere fostre  

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

  • Formålet med dette prosjektet er å undersøke potensielle effekter av et økologisk kosthold under svangerskapet og hos det nyfødte barnet frem til det er blitt to år.
  • Som deltaker blir du tilfeldig trukket ut til å skulle spise enten økologisk eller ikke-økologisk mat i resten av svangerskapet.
  • Om du skal spise økologisk får du støtte til utgiftene til økologisk kosthold
  • Studien har to oppmøter i svangerskapet og fire oppmøter etter fødsel (til sammen 2,5 år).

På hvert oppmøte tar vi en blodprøve av deg og du tar en urinprøve og avføringsprøve hjemme før du kommer.

Du kan lese mer om studien vår på UiO sine sider

Vær oppmerksom

Vi kan ikke se at dette prosjektet skal få noen særskilte negative innvirkninger, verken for den enkelte deltaker eller samfunnet. Man kan heller tenke seg motsatsen: Økt forbruk av økologisk produsert mat kan kanskje være gunstig for landbruket, husdyra og miljøet generelt. Vi ser heller ingen negative konsekvenser for vitenskapen. Tvert imot vil vi få økt kunnskap om inntak av økologisk produsert mat og helseeffekter.

Kontaktinformasjon

Per Ole Iversen, prosjektleder

 

Kristin Stenger Rosnes, PhD-stipendiat