En kosttilskuddstudie
Lavt magnesium og høyt blodsukker etter nyretransplantasjon
Blant nyretransplanterte personer utvikler 10 til 30 prosent post-transplantasjonsdiabetes mellitus (PTDM), som er assosiert med lavt magnesium i blodet. I denne studien undersøker vi blodsukkeret til nytransplanterte pasienter og hvordan magnesium blir bevart i kroppen.
Om studien
Multisenterstudie
Flere sykehus samarbeider og deltar i studien:
- Rikshospitalet og Ullevål (Oslo universitetssykehus).
- Akershus universitetssykehus.
- Bærum, Drammen og Ringerike (Vestre Viken).
- Sykehuset Østfold Kalnes.
- Lillehammer (Sykehuset Innlandet).
- Tønsberg (Sykehuset i Vestfold).
- Skien (Sykehuset Telemark).
Vitenskapelig tittel
Magnesiumerstatning og høyt blodsukker etter nyretransplantasjon
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Rekrutteringen er avsluttet
Hvem kan delta?
Du kan delta hvis du
- er nyretransplantert
- har lavt magnesium i blodet (lavere enn 0,7 mmol/L)
- ikke får medisinsk behandling for diabetes og/eller magnesiumtilskudd
Hvis du ønsker å delta i studien, tar du kontakt med Professor Trond Jenssen. Se nedover på siden for kontaktinformasjon.
Hva innebærer studien?
Studien løper over 24 uker, hvor du enten får magnesiumtilskudd eller placebo-tabletter. Vi bestemmer hva du får ved loddtrekning. Verken du eller studiepersonalet vet om du får magnesium eller narretablett.
Du vil ikke slutte med noen behandling som du bruker nå – magnesium får du i tillegg. Magnesium er regnet som et kosttilskudd og ikke som et medikament.
Vær oppmerksom
Fordeler
Du vil kanskje få bedre kontroll på blodsukkeret om du får tildelt magnesium, noe som er positivt for din generelle helsetilstand. I tillegg vil du bidra til å øke kunnskapen om hvordan magnesium virker på nyretransplanterte pasienter. Denne kunnskapen kan på lengre sikt føre til en bedre og mer persontilpasset behandling av transplanterte pasienter.
Ulemper
Ulempen ved å delta, er at det vil bli tatt ekstra blodprøver av deg før oppstart og etter 24 uker. 12-ukerskontrollen blir som en vanlig poliklinisk kontroll som du vanligvis gjennomfører hos nyrelegen.
Eventuelle bivirkninger
Magnesium er generelt godt tolerert. Magnesium er et kosttilskudd og ikke et legemiddel. Magnesium kan forårsake bivirkninger, men ikke alle får det. Den vanligste bivirkningen er løs mage. Hvis du føler noe ubehag ved behandlingen, må du melde ifra til oss eller din lokale studielege så fort som mulig. Hvis vi oppdager noe ved din helse i løpet av denne studien som krever videre oppfølging, vil vi sørge for at du får det.
Relevant for
Kontaktinformasjon
Ønsker du å delta i studien eller har du noen spørsmål? Ta kontakt med Trond Jenssen, overlege ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
- Telefon: 23 07 19 07 eller 23 07 36 46.
- E-post: trond.jenssen@ous-hf.no.
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Akershus universitetssykehus
- Sykehuset i Vestfold
- Sykehuset Telemark
- Sykehuset Innlandet
- Sykehuset Østfold
- Vestre viken