RITZ-studien:
Marginalsonelymfom i milt – studie for pasienter som tidligere er ubehandlet
RITZ-studien skal evaluere om kombinasjonen av to medisinske produkter, rituximab og zanubrutinib, er trygg og mer aktiv sammenlignet med monoterapi med rituximab hos pasienter med marginalsonelymfom i milten (SMZL), som tidligere er ubehandlet og har behov for en systemisk behandling.
Om studien
Studien foregår ved Oslo universitetssykehus og St. Olavs Hospital i Trondheim.
Du kan lese mer om studien på www.ClinicalTrials.gov
Vitenskapelig tittel
Sammenligning mellom rituximab og zanubrutinib med monoterapi med rituximab i pasienter med ubehandlet symptomatisk marginalsonelymfom i milt
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 17.03.2025 fram til 30.04.2026
Hvem kan delta?
Pasienter med ubehandlet symptomatisk marginalsonelymfom i milt kan delta i studien.
Alle norske pasienter kan delta, men behandlingen må foregå ved Oslo universitetssykehus eller St.Olavs Hospital.
Hva innebærer studien?
Dersom du bestemmer deg for å delta, gjøres først medisinske undersøkelser for å kontrollere at kriteriene for studiedeltagelse er oppfylt, og at det ikke foreligger tilstander som gjør at du ikke bør delta. Dette omfatter legesamtale og -undersøkelse, kartlegging av sykdommen med blant annet vevsprøve, radiologisk undersøkelse med CT og PET-CT, blodprøver og benmargsprøve.
Behandlingen i studien består av to ulike armer, Arm A og Arm B, og hvilken behandling du får avgjøres ved loddtrekning. I Arm A er behandlingen både zanubrutinib og rituximab, mens den i Arm B består av rituximab. Zanubrutinib er kapsler, mens rituximab er en intravenøs infusjon.
Din deltakelse i studien vil vare i maks. 3 år. Under første behandlingssyklus (en syklus varer i 28 dager) vil du måtte komme til sykehuset ukentlig, mens i de etterfølgende syklusene vil besøk og undersøkelser gjentas hver tredje måned. Etter syklus 12 (ca. ett år) vil sykdommen evalueres, og kun ved delvis respons vil du fortsette behandlingen i ytterligere ett år. Etter avsluttet behandling vil du gå inn i oppfølgingsperioden.
Du vil måtte betale egenandel for undersøkelsene i henhold til vanlig regelverk.
Vær oppmerksom
Alle pasientene i studien vil få aktiv behandling og tett oppfølging.
Nye og ukjente bivirkninger som ikke er registrert tidligere kan oppstå. Pasientene som deltar i studien kan også oppleve ubehag og bivirkninger ved prøvetaking. Noen få ekstra radiologiske undersøkelser medfører en minimal ekstra eksponering for røntgen/radioaktiv stråling med neglisjerbar påvirkning på helsen på lang sikt.
Relevant for
Kontaktinformasjon
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- St. Olavs hospital