Antibiotika – i dette tilfelle meropenem – er viktig behandling når vi mistenker alvorlig infeksjon. Ved bruk av meropenem er det vesentlig at vi får høy nok konsentrasjon av medikamentet i blodet så tidlig som mulig og at konsentrasjonen blir liggende høyt så lenge som mulig for å kunne ta livet av bakterier. Måten vi doserer antibiotika på, nyrefunksjonen og hvor mottakelig en bakterie er for nettopp dette medikamentet alle viktige faktorer for hvordan meropenem-konsentrasjonen i blodet blir og hvor høy den bør være.
I dag doserer vi hos intensivpasienter meropenem 2 gram 3 ganger i døgnet. For å få best mulig effekt er det nå anbefalt at hver behandling går over 3 timer. Det vil si at pasienten får infusjon med medikamentet 9 timer av døgnet. Hos intensivpasienter er det viktig at man har tilgang til intravenøse innganger som veneflon, sentralt venekateter eller arteriekran, da det er mange forskjellige medikamenter og væsker de trenger. Vi ønsker derfor å undersøke om det å gi meropenem 1 gram 6 ganger i døgnet med infusjonstid på 15 minutter kan være vel så bra som dagens anbefalte behandlingsmåte. Vi vil da kun bruke den intravenøse inngangen 1,5 timer i døgnet mot 9 timer ved dagens anbefalte behandling.
Vi ønsker å sammenligne direkte disse 2 måtene å få behandling på. Dvs. når vi er enige om at det er indikasjon for meropenem-behandling, vil vi trekke lodd om hvilken behandling pasienten skal få – enten 2 gram 3 ganger i døgnet med 3 timers infusjoner eller 1 gram 6 ganger i døgnet med 15 minutters infusjoner. Studien vil gå over 3 døgn og det vil tas 5 ekstra blodprøver daglig mellom 2 infusjoner for å måle meropenem-konsentrasjonen i blodet– totalt 15 blodprøver. Pasientene vil bli fulgt opp så lenge de får meropenembehandling.