Som deltaker i studien vil du bli valgt ut til enten operasjon (PAO), inkludert rehabilitering, etterfulgt av styrketrening, eller kun styrketrening. Etter behandlingen vil vi vurdere resultatene. Dette gjør vi ved hjelp av kliniske undersøkelser, fysiske tester, spørreskjemaer, røntgen og registrering av aktivitetsnivå.
Gjennomføring
Vi gjør en klinisk og radiologisk undersøkelse av hoften din. Dette får du på Ortopedisk poliklinikk ved første kontrolltime. Deretter får du en oppfølgingstime etter 16 og 52 uker. Etter endt behandling får du tilgang til et treningssenter for å fortsette med egentrening, inkludert veiledning en gang i måneden.
Den kliniske og radiologiske undersøkelsen inkluderer røntgenbilder av hoften din og fysiske tester for å kartlegge hoftefunksjon og muskelstyrke. I tillegg må du fylle ut et spørreskjema om selvrapportert hoftefunksjon, smerte og livskvalitet. Vi måler også aktivitetsnivået ditt med et akselerometer, og innhenter og registrerer personopplysninger om deg, som kjønn, alder, høyde, vekt, sivil status, utdanningsnivå, jobbsituasjon, fysisk aktivitetsnivå, alkoholforbruk og eventuelt røykevaner. Hvis du får eventuelle komplikasjoner underveis i behandlingsforløpet, registrerer vi disse, og vi ber deg loggføre treningsøktene dine og eventuelt bruk av smertestillende medikamenter.
Multisenterstudie
Studien er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Universitetssykehus, avd. Ullevål, og Århus universitetssykehus i Danmark. Pasienter vil bli inkludert begge steder. Århus universitetssykehus har hovedansvaret for studien.
Tidsskjema
Vi vil inkludere totalt 96 pasienter i studien. 32 av disse pasientene vil bli inkludert på Oslo Universitetssykehus. Vi regner med å være ferdig med inklusjon i løpet av 2021.
Oppfølging
Det er usikkert hvilken behandlingsmetode som egner seg best. Du vil bli fulgt opp tett med kontroller i minst ett år etter behandlingsstart, uansett behandlingsform. Dette øker sannsynligheten for at eventuelle komplikasjoner vil bli fanget opp tidlig.