Studien ledes av Professor May Arna Risberg, og overlege og stipendiat Kristian Marstrand Warholm. Ønsker du mer informasjon om studien kan du ta kontakt med sistnevnte på krmars@ous-hf.no Husk at du ikke må sende e-post med sensitive personopplysninger om deg selv eller andre.
Formål
Vi ønsker å evaluere effekten av kikkhulls-operasjon (artroskopi) i hofteleddet hos unge pasienter med inneklemmings-syndrom i hofteleddet (impingement, eller FAI-syndrom).
Noen ganger oppstår det ekstra benvev på lårhalsen eller i hofteskålen. Dette ekstra benvevet kan føre til at lårbeinet «gnisser» mot hofteskålen. Gnissingen skjer når du enten bøyer i hoften, roterer eller fører benet innover.
Vi har lite kunnskap i dag om sammenhengen mellom symptomer og strukturelle forandringer i hoften. Vi vet også lite om hvilke tiltak som gir best effekt på denne tilstanden, inneklemmings-syndrom.
Derfor er vi i gang med en denne studien, et internasjonalt forskningsprosjekt der vi skal undersøke effekten av kirurgisk behandling. Vi tilbyr deg som har inneklemmings-syndrom å være med for å avdekke dette viktige spørsmålet og hvilke tiltak som kan hjelpe for denne tilstanden.
Sammenligner to grupper med to ulike kirurgiske inngrep
Studien er designet for å finne ut effekten av kirurgisk behandling ved å sammenlikne to grupper. Behandlingen du mottar defineres under operasjonen ved såkalt randomisering, altså loddtrekking.
Hvis du blir plukket ut til å delta i studien vil vi med andre ord trekke lodd om hilken av disse to behandlingene du får:
- Den ene behandlingen består av undersøkelse av hofteleddet med kikkhullskirurgi i narkose. Her sikres at hofteleddet fungerer som det er tiltenkt.
- I den andre behandlingen gjøres det i tillegg til ovenstående, en tilpasning av enten lårbenshode/hofteskål eller begge deler hvor overskytende ben fjernes.
Oppfølging
De som deltar følges i minimum 12 måneder etter kirurgisk behandling, med individuelt tilrettelagt fysioterapi og hyppig kontroll hos kirurg.
Alle deltakerne i denne studien følger det samme, individuelt tilpassede rehabiliteringsprogrammet i etterkant. Rehabiliteringsprogrammet er utviklet og basert på det beste kunnskapsgrunnlaget vi i dag har innenfor dette feltet.