Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

RADPAINT-3-studien:

Strålebehandling med PET/CT-veiledet "dose painting" versus standard strålebehandling ved øre-nese-hals-kreft

Vanligvis vil man strålebehandle kreftsvulster med jevn stråledose. I denne studien vil pasienter med øre-nese-hals kreft tilbys avansert strålebehandling der deler av svulstvevet med høyest aktivitet (vist på PET/CT-bilder) får høyere stråledose («dose-painting»). Hensikten med denne studien er å undersøke om den nye strålebehandlingen («dose-painting») er en trygg behandling.

Om studien

PET/CT er en avansert form for røntgenundersøkelse der kroppsvev som forbruker mye blodsukker (som kreftvev), synes godt på bildene. Man kan bruke PET/CT bildene til å gi mer avansert strålebehandling med høyere stråledose til de områdene av svulstvevet med høyest aktivitet.

Vanligvis vil man ved strålebehandling av øre-nese-hals kreft gi maksimal stråledose 68 Gy over 6 uker der alt svulstvevet får lik stråledose. I denne studien vil deler av svulstvevet få høyere stråledose ved at den gradvis øker opp til ca 83 Gy i den delen av svulsten som har høyest aktivitet («dose-painting»).

Les mer om metoden stråledosemaling (dose-painting)

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 05.08.2024

Hvem kan delta?

Personer med hode-halskreft; øre,- nese-, halskreft; plateepitelkarsinom i munnhule, svelg, strupehode eller bihule kan vurderes for deltakelse i studien.

Din behandlende lege kan ta kontakt med prosjektleder for studien (se Kontaktinformasjon).  

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Dette er en randomisert studie som betyr at du vil bli trukket til én av behandlingsgruppene og det er 50 % sjanse for å havne i hver av behandlingsgruppene. Begge gruppene får 34 strålebehandlinger over en 6 ukers-periode.

Du vil enten få:

a. Standard strålebehandling (alt svulstvevet får lik stråledose), eller

b. Strålebehandling etter den metoden vi undersøker i denne studien; «dose painting» (deler av svulstvevet får en høyere stråledose).

Det tas ekstra blodprøver før, under og opptil et år etter strålebehandling med tanke på om vi kan finne biologiske faktorer som kan forutsi behandlingseffekten, samt anslå risikoen for bivirkninger.

Under behandling og etter at oppholdet hos oss er avsluttet,  

Vær oppmerksom

I denne studien har vi mulighet til å undersøke om avansert stråleterapi med høyere stråledose til de mest aktive deler av svulstvevet er en like trygg metode med tanke på bivirkninger sammenlignet med standard strålebehandling. Vi antar at avansert stråleterapi med høyere doser kan øke effekten på svulstvevet og dermed minske risiko for lokalt tilbakefall av kreftsykdommen. Ulempen er en mulig økt risiko for bivirkninger. Tidligere studier har vist at ved høye stråledoser (høyere enn det som blir gitt i denne studien), er særlig sår i munnhule og svelg 1-2 år etter behandling et problem. Et slikt sår vil være begrenset i størrelse og vil vanligvis være plassert der kreftsvulsten opprinnelig var, det vil si i det området som får høyest stråledose. I denne studien gis det lavere maksimale stråledoser, og vi mener dermed at risikoen er redusert.

Hvert studiebesøk kan ta 20-30 min ekstra sammenlignet med behandling utenom studien. Du vil få oppfølging av både lege og studiesykepleier gjennom hele studien.

Informasjonen som kommer fram i denne studien vil kunne hjelpe oss til å forbedre strålebehandlings metoden og behandlingseffekten for pasienter med øre-nese-hals kreft.

Kontaktinformasjon

Prosjektleder Einar Dale
Telefon 22 93 40 00


Oslo universitetssykehus
Avdeling for Kreftbehandling – Kreftklinikken
Pb 4953 Nydalen
0424 Oslo

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Helse Bergen
  • St. Olavs hospital