Clostridioides difficile-infeksjon kan oppstå som følge av ubalanse i tarmens økosystem (dysbiose) etter antibiotikabehandling for en annen infeksjon. Infeksjon med Clostridioides difficile gir sykdom med varierende alvorlighetsgrad, fra lett diare og magesmerter, til alvorlig tykktarmsbetennelse som kan være dødelig.
Ettersom infeksjonen oppstår etter antibiotikabehandling forekommer den hyppig i sykehus, og forlenger ofte sykehusoppholdet. Siden årtusenskiftet er det stadig flere som får Clostridioides difficile-infeksjon, og det er den vanligste årsaken til dødsfall grunnet diare i høyinntektsland.
Standard behandling for Clostridioides difficile-infeksjon i dag er antibiotika, men rundt én av fire opplever vedvarende symptomer eller tilbakefall av infeksjonen. Overføring av tarmflora har vist seg mer effektivt enn antibiotika som behandling mot tilbakevendende infeksjon. I dag må du gjennom flere infeksjoner og antibiotikakurer før mikrobiotaterapi er et behandlingsalternativ.
Vår hypotese er at tilførsel av tarmflora i stedet for, eller i tillegg til antibiotika er bedre enn antibiotika alene i behandling av førstegangsinfeksjon med Clostridioides difficile, og i forebygging av tilbakevendende infeksjon.
Dette undersøker vi nå i to ulike studier. Studien startet rekruttering av pasienter ved Oslo universitetssykehus sommeren 2019. Deltakere i studien vil motta studiebehandlingen uten ekstra kostnader sammenliknet med standardbehandling for sykdommen.