Trening som behandling for pasienter med inklusjonslegememyositt
STUDIEN TAR IKKE INNVi vil undersøke hvordan treningen og det å trene sammen i gruppe oppleves for pasienter med inklusjonslegememyositt. Vi vil også undersøke om trening kan bedre muskelstyrke, balanse og kondisjon hos pasienter med inklusjonslegememyositt.
Om studien
DENNE STUDIEN TAR IKKE INN FLERE PASIENTER.
Deltakelse i prosjektet vil gi deg en mulighet til å prøve ut trening som en behandlingsmetode ved inklusjonslegememyositt. Vår hypotese er at trening har effekt og er positivt for pasienter med inklusjonslegememyositt. Du vil få tett oppfølging av fysioterapeuter med lang klinisk erfaring innen revmatologi, og mulighet til å trene i trygge omgivelser med andre pasienter med samme tilstand. Treningen kan ha en positiv helsemessig effekt.
Trening som behandling for pasienter med inklusjonslegememyositt - Stiftelsen Dam
Informasjon om studien hos ClinicalTrials
Informasjon om deltakelse
Rekrutteringen er avsluttet
Hvem kan delta?
- Pasienter med inklusjonslegememyositt over 18 år som følges opp ved Oslo universitetssykehus eller som er med i Norsk systemisk bindevevssykdom og vaskulittregister (NOSVAR), og bor i Oslo og omegn kan delta.
- Du må kunne gå med eller uten ganghjelpemiddel.
- Du må kunne forstå og skrive norsk.
Prosjektleder kan kontaktes ved spørsmål. Se Kontaktinformasjon.
Hva innebærer studien?
- Du vil testes med fysisk tester (blant annet styrke- og balansetester) og svare på spørreskjemaer på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, før oppstart og etter gjennomføringen av treningsperioden på 16 uker.
- Studien starter i uke 2 i 2025 med fysiske tester, deretter tilpassing av treningsprogram i uke 3, etterfulgt av 16 uker med trening. I uken etter at treningen avsluttes, vil det være testing, utfylling av spørreskjemaer, samt deltakelse i fokusgruppeintervju om erfaringer med treningen.
- Treningen gjennomføres en gang i uken på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, i gruppe sammen med andre pasienter som har inklusjonslegememyositt.
- Treningen ledes av fysioterapeut og inneholder ulike øvelser med fokus på å bedre muskelstyrke, balanse og kondisjon.
- I tillegg vil du trene minst en gang i uken hjemme etter individuelt tilpasset treningsprogram.
Det er gratis å delta i studien. Reiseutgifter vil dekkes av Pasientreiser etter gjeldende regler.
Vær oppmerksom
Mulige ulemper med å delta i studien er at må komme 1 gang i uka til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, i totalt 19 uker, og i tillegg trene minimum 1 gang i uka hjemme, noe som betyr at du må bruke en del tid på å være med i studien. Noen kan oppleve noe stølhet i muskulaturen etter de fysiske testene og treningen, men dette er forbigående og vanlig når man bruker musklene mye. Balansetreningen vil kunne utfordre din balanse, men balansetreningen vil tilpasses din balanse og funksjon slik av risikoen for fall vil være liten.
Kontaktinformasjon
Alternativ telefon: 92664335