Quasar jr.-studien:
Utprøving av legemiddelet guselkumab ved ulcerøs kolitt hos barn og ungdom
Studien tester effekt og sikkerhet av legemiddelet guselkumab hos barn og ungdom 2-18 år med moderat til alvorlig ulcerøs kolitt.
Om studien
Studiemedisinen guselkumab er et biologisk legemiddel som hemmer spesifikke signalstoffer i immunsystemet og på den måten hemmer betennelsen i tarmen.
Studien undersøker om legemiddelet guselkumab har effekt hos barn i alderen 2-18 år med moderat til alvorlig ulcerøs kolitt. Guselkumab har vist seg å ha effekt hos voksne med samme diagnose.
Multisenterstudie
Studien gjennomføres ved barne- og ungdomsklinikkene på Oslo universitetssykehus, Akershus universitetssykehus, St. Olavs hospital og Universitetssykehuset Nord-Norge (Tromsø).
Les mer om studien på www.ClinicalTrials.gov
Vitenskapelig tittel
En fase 3 randomisert, ikke-blindet induksjon, dobbeltblindet vedlikeholds, parallellgruppe, multisenterprotokoll for å evaluere effekt, sikkerhet og farmakokinetikk av guselkumab hos pediatriske deltakere med moderat til alvorlig aktiv ulcerøs kolitt.
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 01.10.2024 fram til 15.08.2027
Hvem kan delta?
Hvis du eller barnet ditt har moderat til alvorlig ulcerøs kolitt og ønsker å delta, kan du ta dette opp med din behandlende lege. Behandlende lege kan videre ta kontakt med nærmeste studiesenter (se kontaktinformasjon lenger ned).
Hva innebærer studien?
Første del av studien
I første del av studien blir studiedeltagerne trukket ut til å få behandling med guselkumab enten intravenøst (gjennom en kanyle inn i en blodåre) eller subkutant (gjennom en tynn sprøyte rett under huden) hver 4. uke i 12 uker.
Andre del av studien
Barna som har hatt effekt etter 12 ukers behandling vil videre bli trukket ut til å få guselkumab subkutant enten hver 4. eller hver 8. uke i 44 uker (vedlikeholdsperioden).
Denne delen av studien er såkalt blindet ved at den ene gruppen får aktiv medisin og placebo (ikke aktiv medisin) annenhver gang ved injeksjonene hver 4. uke mens den andre gruppen får aktiv medisin hver gang. Pasienter som ikke har respondert tilfredsstillende etter 12 uker i den første delen av studien vil få åpen behandling med guselkumab subkutant hver 4. uke.
Dette gjør vi
Det tas blodprøver og avføringsprøver og det gjøres nedre endoskopi (legen kikker inn i tarmen med et fleksibelt skop med kamera) med vevsprøver før start av studien og etter 12 og 56 uker. Hensikten med blodprøvene og skopi undersøkelsene er å evaluere effekten og sikkerheten ved behandling med guselkumab.
Så lenge varer studien
Barnet vil delta i studien i opptil 74 uker med totalt ca 17 studiebesøk på sykehuset.
Vær oppmerksom
Deltakelse i studien gir mulighet til å få behandling med et nytt legemiddel som har hatt god effekt hos voksne pasienter med ulcerøs kolitt.
Det er ingen garanti for at behandlingen har effekt.
Kontaktinformasjon
-
-
-
-
-
Ann-Cathrin Pettersen
Studiekoordinator, Akershus universitetssykehus (Ahus)
ann.cathrin 91990106.pettersen @ahus .no -
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Akershus universitetssykehus
- St. Olavs hospital
- Universitetssykehuset Nord-Norge