HELSENORGE
Nevrovax

Vaksinerespons ved multippel sklerose

Pasienter med multippel sklerose (MS) kan ha redusert effekt av koronavaksine, spesielt dersom de bruker potente sykdomsbremsende medikamenter. Noen pasienter kan også ha økt risiko for alvorlig koronasykdom. Vi ønsker derfor å undersøke effekten av koronavaksine hos disse pasientene.

Om studien

Alle med multippel sklerose (MS) i Norge er invitert til observasjonsstudien av effekt av koronavaksine.

Revaksinering vil i første omgang tilbys pasienter som kontaktes av studieledelsen og det er ikke nødvendig å ta kontakt for å bli tilbudt deltakelse.

De første pasientene som tilbys revaksinering følges opp ved Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus. Vi håper også å tilby dette ved Haukeland universitetssjukehus.

Resultatene av de første revaksineringene vil bidra til grunnlag for nasjonale anbefalinger.

Det finnes informasjon om studien på nettsidene til Nasjonalt kompetansetjeneste for MS, MS-forbundet og Oslo MS Forskningsgruppe sin Facebookside.

Studien ble omtalt på NRK 27. juli 2021

Hvem kan delta?

Alle med MS som er registrert i Norsk MS Register og Biobank er invitert elektronisk til å delta i studien.

Dersom du med MS ikke har mottatt invitasjon, kan du få tilsendt dette ved å kontakte lege og forsker i studien Marton König på e-post: makoni@ous-hf.no

Hva innebærer studien?

Nevrovax sammenligner vaksineeffekten hos personer med MS og friske kontroller.

Vi ber pasienter og kontroller som vaksineres mot covid-19 om å bidra med svar på noen spørsmål og en blodprøve.

Vi undersøker vaksineresponsene både ved å se på mengden spesifikke antistoffer som er dannet i etterkant av forskjellige vaksinasjoner (humoral immunrespons), ved å se på T-celle aktivering (cellulær immunrespons) og ved å undersøke gjennomgåtte infeksjonssykdommer (ved bruk av Meldingssystem for smittsomme sykdommer; MSIS).

Informasjon om mottatte vaksiner hentes fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK).

Det kan hende du blir bedt om å ta flere blodprøver.

Dersom du har manglende eller liten antistoffproduksjon etter fullvaksinsering kan det bli aktuelt å tilby deg en ekstra vaksinedose. Dette gjøres i første omgang til kontrollert til en liten gruppe pasienter som kontaktes direkte av studieledelsen. 

Vi undersøker effekten og eventuelle bivirkninger i etterkant.

Vær oppmerksom

Fordelen er å bidra til kunnskap om vaksinerespons hos pasienter med MS. Pasientene vil også få tilgang til svar på antistoffrespons på Helsenorge. Ulempen er å ta ekstra blodprøver.

Kontaktinformasjon

Prosjektleder overlege Gro Owren Nygaard: uxgryg@ous-hf.no

mobil 91 75 71 92

Forsker og lege Marton König: makoni@ous-hf.no

Studietelefon: 98 86 75 05

Fant du det du lette etter?