Vi søker friske frivillige til ny vaksine mot fugleinfluensa
Vi skal undersøke sikkerheten og effekten en ny vaksine mot fugleinfluensa (H7N9) hos friske voksne.
Om studien
Fugleinfluensa forårsaker jevnlig alvorlig sykdom og død hos personer i Asia. I disse tilfellene har smitten gått fra fugl til menneske, og slik smitte er forbundet med høy dødelighet. Heldigvis kan viruset enda ikke smitte mellom mennesker, men det er viktig å ha en vaksine klar om det skulle skje. Vi har utviklet en vaksine mot H7N9-influensa, og vil her teste den i en fase I-studie på friske frivillige.
Hensikten med denne studien er å:
- Undersøke sikkerhet av ulike doser med en ny vaksine (H7HLAII) mot fugleinfluensa H7N9 i mennesker.
- Måle immunresponser etter vaksinering for å vurdere effekten av en vaksinen H7HLAII.
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 04.09.2023
Hvem kan delta?
For å delta må du være:
- Frisk
- Mellom 18 og 55 år
- Ikke gravid eller ammende
Hva innebærer studien?
Dersom du sier ja til å delta i studien vil vi:
- Gjennomføre en medisinsk evaluering av helsen din for å fastslå at du er helt frisk.
- Vaksinere deg to ganger med H7HLAII med 4 ukers mellomrom.
- Samle blodprøver før vaksinering, og deretter hver uke i 3 uker etter første vaksinering og i 4 uker etter den ande. Disse vil bli brukt for å sikre at vaksinen ikke gir uønskede virkninger, men også evaluere immunresponser mot influensa H7 etter hver vaksine.
- Be deg rapportere eventuelle bivirkninger etter vaksinering.
Vær oppmerksom
Deltagelse i studien vil ikke ha noen direkte fordeler for deg som deltager annet enn at du bidrar til utvikling av en vaksine mot en mulig fremtidig influensa H7N9 pandemi. Om denne pandemien senere inntreffer, er det mulig at du vil kunne ha en fordel fra vaksineringen, men det er ikke sikkert. Dette vil avhenge av akkurat hvilken variant av viruset H7N9 som eventuelt kommer, noe det er vanskelig å forutsi. Dersom den samme varianten av H7N9 som vi har brukt i vaksinen, eller en lignende, skulle komme, vil du som studiedeltaker kunne ha en klar fordel av dette.
Imidlertid er nytten for deg uklar dersom det skulle komme en mer ulik variant av denne influensatypen. Basert på resultater i dyr regner vi med at vaksinen vil danne T-celleresponser som skal kunne gi noe beskyttelse mot alle varianter av H7N9-influensa, men dette vet vi ikke sikkert.
Kontaktinformasjon
Dersom du har spørsmål til prosjektet og ønsker å vurdere deltakelse kan du kontakte:
Gunnveig Grødeland
gunnveigDag Kvale
dag