Våt AMD er en øyesykdom som rammer netthinnen hos eldre pasienter. Makula er den sentrale delen av netthinnen der skarpsynet dannes. Ved våt AMD vokser unormale blodårer inn i makula. Lekkasje og blødninger fra disse kan i løpet av uker til måneder medføre tap av skarpsynet. De unormale blodårene stimuleres av spesielle signalstoffer i øyet kalt vekstfaktorer. Ved å hemme disse vekstfaktorene med medikamenter, såkalte vekstfaktor-hemmere, kan aktiviteten i de unormale blodårene stoppes, slik at skarpsynet bevares. Medikamentene injiseres inn i øyet med en tynn nål, under sterile forhold og i lokalbedøvelse.
Våt AMD er en kronisk sykdom, og behandlingen kan være mangeårig til livslang. Enkelte pasienter må få øyeinjeksjoner hver fjerde uke, mens andre greier seg med behandling opp til hver tolvte uke. Behandlingen tilpasses den enkelte pasient. Færrest mulig øyeinjeksjoner for å holde sykdommen i sjakk er alltid målet.
Medikamentet zoledronsyre brukes i behandling av både benskjørhet og som forebyggende behandling av skjelettskade ved kreftsykdom. Zoledronsyre gis som en intravenøs infusjon, og effekten er langvarig. Ved benskjørhet gis behandlingen gjerne en gang årlig. Zoledronsyre påvirker imidlertid ikke bare skjelettet, men har som AMD-medikamentene også en vekstfaktor-hemmende effekt. I dette prosjektet vil vi undersøke om den vekstfaktor-hemmende effekten til zoledronsyre kan redusere behovet for AMD-behandling med øyeinjeksjoner.