Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Overvektspoliklinikken for barn og unge - informasjon til helsepersonell

Fedme er en kronisk sykdom med komplekse og sammensatte årsaker. Fedme kan påvirke fysisk, psykisk og sosial helse. For å hjelpe familier på en best mulig måte, ønsker vi tett samarbeid med kommunehelsetjenesten. Vi oppfordrer alle familier som følges hos oss til parallell oppfølging i kommunehelsetjenesten. Nedenfor finner du nyttig informasjon til deg som helsepersonell om f.eks. henvisning, samhandling samt fagressurser.

For oversikt over behandlingstilbudet ved Overvektspoliklinikken:  

Informasjon om Overvektspoliklinikken 01.2023.pdf  

Helsesykepleier, fastlege og annet helsepersonell kan sende henvisning elektronisk eller via post.  

Helsesykepleier, fastlege og annet helsepersonell kan sende henvisning elektronisk eller via post. Aktuell vekt- og høydemåling  foreligge.

Sende henvisning CGM:

Se veiledning: Elektronisk henvisning til Overvektspol Brukerveiledning 04.2023.pdf

Sende henvisning via post:

Se henvisningsskjema: Henvisningsskjema 2021.pdf  

Henvisningskriterier:

Barn og ungdom 2-18 år kan få behandling hos oss, og må oppfylle ett av punktene under:

  • Overvekt (iso-KMI ≥ 25) med følgetilstand hos barnet/ungdommen
  • Fedme (iso-KMI ≥ 30) med hereditet og/eller følgetilstand hos barnet/ungdommen
  • Alvorlig fedme (iso-KMI ≥ 35)
Følgetilstander:

Insulinresistens/redusert glukosetoleranse, diabetes mellitus type 2, hypertensjon, hyperlipidemi/hyperkolesterolemi, fettlever, søvnapné, PCOS.

Hereditet:

En førstegradsslektning eller flere andregradsslektninger med overnevnte tilstander, tidlig debuterende hjerte- og karsykdom (debut: < 55 år menn, < 65 år kvinner) eller fedmeoperasjon.

Tett samarbeid mellom kommunehelsetjenesten og OUS med PLO-melding.

Send PLO-melding, kopi av journalnotat eller kort oppsummering til OUS etter hver samtale. Spørsmål til Overvektspoliklinikken kan også sendes via PLO-melding.

PLO-melding sendes Oslo universitetssykehus, ‘Barnehabiliteringen’

PLO-melding til Overvektspoliklinikken Brukerveiledning 04.2023.pdf

Vi ønsker tett samarbeid med behandlere i bydel: ring eller send PLO-melding om du ønsker å drøfte en case eller har spørsmål. Telefon:  23 02 55 50

Vi har årlige fagdager for helsepersonell ved poliklinikken.

Neste fagdag: uke 10, 2025. Det er samme uke som World Obesity Day.

Homepage | World Obesity Day

Følg med på nettsiden, mer informasjon kommer.

Tidligere fagdager, program og presentasjoner:

2023 Fagdag 161123 program.pdf

2022 Fagdag 290422 program.pdf

Faggrupper for helsepersonell 2025, på Ullevål sykehus:

Vi har faggrupper for helsepersonell 4-6 ganger i året. Du deltar en av dagene. Faggruppen ledes av helsesykepleier og består av omvisning på Overvektspoliklinikken, foredrag, case og diskusjon. Faggruppen er gratis. Påmelding er nødvendig.

Har du spørsmål eller ønsker å melde deg på, kontakt: maria.lindseth@bbj.oslo.kommune.no.

I 2025 har vi faggruppe følgende mandager, 11.30-14.30:

10. februar, 5. mai

29. september, 3. november

Oppmøtested: Bygg 95, Ullevål sykehus (bygg bak Barnesenteret).

Bydelskontakt / Fagnettverk for helsepersonell som jobber med overvekt og fedme:

Det er opprettet et fagnettverk for helsepersonell som jobber med overvekt og fedme hos barn og unge.

Nettverket ledes av helsesykepleiere ved Overvektspoliklinikken på Ullevål, og skal være en plattform for kompetanseheving og erfaringsutveksling. 

Alle som jobber med overvekt og fedme hos barn og unge er velkommen til å delta. Vi har digitale møter annenhver måned.

I 2025 har vi digitale fagmøter følgende mandager 14.00-15.00.

20. januar, 24. februar, 28. april, 26. mai

8. september - fysisk oppmøte, mer informasjon om tema kommer

20. oktober, 17. november, 15. desember

Har du spørsmål ta kontakt med helsesykepleier Maria Lindseth, maria.lindseth@bbj.oslo.kommune.no

 

Vi har pasient- og pårørendeundervisning ved poliklinikken, en kostholdsgruppe og en oppstartsgruppe.

Helsesykepleier kan delta om hen ønsker det, også de som ikke følger en familie. Fast helsesykepleier får invitasjon i innboksen, CGM, til oppstartsgruppen. Kontakt Overvekstpoliklinikken om du har spørsmål eller vil delta, telefon: 23025550.

Oppstartsgruppen:

I oppstartsgruppen gis mye praktisk informasjon om behandlingstilbudet og om overvekt/fedme generelt.

Kostholdsgruppen:

I kostholdsgruppen gir klinisk ernæringsfysiolog informasjon om anbefalt kosthold ved overvekt.

Det er utarbeidet prosedyre for samhandling mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i oppfølging av barn og unge med overvekt/fedme. Under finner du anbefalingene i prosedyren:

  • Selv om familien følges ved Overvektspoliklinikken er det viktig og nødvendig med oppfølging i bydel. Helsesykepleier har en nøkkelrolle for å få til en god oppfølging av familier med overvekt eller fedme. Fastlegen har det medisinskfaglige ansvaret, og det skal tilstrebes å involvere hen i oppfølgingen av familien.
  • Overvektspoliklinikken sender poliklinisk notat til helsesykepleier og fastlege etter hver konsultasjon. Psykolog tilstreber å ringe alle helsesykepleiere som har familier på poliklinikken. Dersom du følger en familie som får oppfølging på poliklinikken og ikke har hørt fra oss, ta kontakt.
  • Generelt anbefaler vi samtale hos helsesykepleier/fastlege hver 6.-8. uke, og vi oppfordrer til dialog mellom fastlege og helsesykepleier for å avklare oppfølgingen.
  • Samtalen hos helsesykepleier/fastlege i bydel::
    • Ta utgangspunkt i notat fra Overvektspoliklinikken, hvor det gis råd om helsemessige forhold – som kosthold, aktivitet, vektmåling og oppfølging generelt. Behandlingsmål er formulert av lege i samråd med familien. Dersom du har innspill til behandlingsmål eller veiing, ta gjerne kontakt med Overvektspoliklinikken (PLO-melding).
    • Møtet med helsesykepleier er en viktig arena hvor foresatte/barnet kan stille spørsmål, dele frustrasjon og utfordringer. Det er viktig å minne foreldrene på at dette er et familieprosjekt. Dette er ikke noe barnet/ungdommen skal stå i alene.
    • Hver familie og sak er unik. Vurder om det er mest nyttig å ha samtale med foreldre og barn sammen eller foreldre alene. Bruk gjerne åpne og utforskende spørsmål eller Motiverende Intervju (se tips til podcast under). Husk at tillit og relasjon er avgjørende for å få til endring.
    • For inspirasjon til samtale anbefales artikkel fra bufdir: ‘Hvordan snakke med barn om kropp og overvekt’ (se lenke under tips og råd)
  • Send PLO-melding (kopi av journalnotat eller kort oppsummering) til OUS etter hver samtale. Spørsmål kan også sendes via PLO-melding. PLO-melding sendes Oslo universitetssykehus, ‘Barnehabiliteringen’. Legg til lenke: PLO-melding til Overvektspoliklinikken Brukerveiledning 04.2023.
  • Kontakt Overvektspoliklinikken om du ønsker video-/samarbeidsmøte eller om du ikke mottar poliklinisk notat.
    • Telefon: 23025550

Samtykke til deling av informasjon: OUS har samtykke til å dele informasjon med førstelinjetjenesten. Samtykke til samarbeid innhentes også i førstelinjetjenesten.

Alle familier som følges på Overvektspoliklinikken får veiledning av klinisk ernæringsfysiolog (individuell eller i gruppe) ved oppstart og deretter 2-3 ganger i året. Se konkrete råd/mål i poliklinisk notat fra klinisk ernæringsfysiolog.

Helsesykepleier inviteres til å delta på kostholdsgruppe ved poliklinikken, for mer informasjon se egen fane.

Alle som får oppfølging på poliklinikken får generelle råd om fysisk aktivitet, i tråd med nasjonale anbefalinger om 60 minutter daglig fysisk aktivitet for barn og unge. Noen familier får oppfølging av fysioterapeut hos oss. Se konkrete råd/mål i poliklinisk notat fra poliklinikken/fysioterapeut.

Forslag til oppfølging i bydel

  • Helsesykepleier bør kan hjelpe familien med å finne en aktivitet som familien/barnet/ungdommen kan gjøre daglig, og en fast aktivitet som barnet/ungdommen kan trives med.
  • Har familien behov for økonomisk støtte? Alle idrettsforeninger i Oslo har tilskudds-ordninger for familier som sliter økonomisk. Røde Kors gir støtte via Coop-dugnaden (Støtte til fritidsaktiviteter - Røde Kors (rodekors.no).
  • Aktivitetsguiden i Oslo kan hjelpe familien med å finne en aktivitet (Aktivitetsguiden - Idrettsglede for alle.
  • Oslohjelpa og Utekontakten kan også ha aktivitetstilbud i din bydel.
  • Finnes det andre aktivitetstilbud, prosjekter eller fysioterapeut i din bydel?

Det finnes flere gode ressurser som vi anbefaler

Alle familier får en vurderingssamtale hos psykolog ved poliklinikken i løpet av de første månedene, og det henvises BUP ved behov. Se poliklinisk notat fra psykolog.

Forslag til oppfølging i bydel:

  • Sjekk hva som finnes i din bydel av lavterskeltilbud, og husk å tilby det ved behov!
  • Overvekt/fedme kan være koblet til forstyrret spiseadferd som igjen kan føre til en overspisinglidelse. Det er en sykdom som skal henvises til fastlege for vurdering av henvisning til spesialisthelsetjenesten (BUP). ROS og Spisfo er interesseorganisasjoner som kan gi støtte til brukere, pårørende og helsepersonell https://nettros.no/, HJEM | Spisfo

Tips til samtale

 

Sist oppdatert 10.09.2024