Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
Illustrasjon

Nevrologisk avdeling

Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) har seksjoner både ved Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Avdelingen undersøker og behandler pasienter med sykdommer i hjernen, ryggmargen og perifere nerver, samt visse muskelsykdommer.

Nevrologisk avdeling er en av fem avdelinger i Nevroklinikken ved Oslo universitetssykehus. Nevrologisk avdeling har sengeposter, poliklinikk og laboratorier både på Ullevål og Rikshospitalet, og avdelingen er organisert i ni seksjoner. Seksjonene inkluderer sengeposter, dagenheter og poliklinikk for nevrologi ved Rikshospitalet og ved Ullevål, samt for akutt hjerneslag og generell nevrologi ved Ullevål. Vi har egen seksjon for kliniske nevrofysiologiske undersøkelser med laboratorier både ved Rikshospitalet og Ullevål, samt seksjoner for klinisk service (fysioterapi, ergoterapi, sosionomi, klinisk ernæringsfysiologi), sjeldne nevromuskulære tilstander og kontortjenester.

Avdelingen er regionssykehusavdeling for Helse Sør-Øst og har områdefunksjon for pasienter fra Oslo, men vi mottar også pasienter fra hele landet for utredning og behandling av komplekse tilstander. 

Seksjon for akutt hjerneslag og nevrologi på Ullevål

denne seksjonen på Ullevål har ansvar for akutt diagnostikk og behandling av alle pasienter i Oslo med mistanke om hjerneslag.  Den har også ansvar for nevrologiske tilstander i Oslo, som håndteres på sengeposten på Ullevål (hovedsakelig akutte innleggelser), samt på poliklinikk og dagenhet.

Nevrologisk sengepost og poliklinikk ved Rikshospitalet 

Nevrologisk sengepost og poliklinikk ved Rikshospitalet gjør både akutt og elektive utredninger, og har et spesielt regionalt ansvar for hjerneslag-pasienter som skal vurderes for og behandles med trombektomi, samt utredning til og oppfølging etter hjerne-operasjoner ved bevegelsesforstyrrelser.

Laboratorier

Avdelingen har laboratorier for klinisk nevrofysiologiske undersøkelser på Ullevål og Rikshospitalet, og har spesiallaboratorier for utredning av sykdommer i hjernens blodtilførsel og for nevrologiske vannlatingsforstyrrelser.

Sengeposter

Våre tre sengeposter og seksjon for nevrofysiologi har egne vaktlag med leger i utdanningsstillinger (LIS) i forvakt og overleger i bakvaktslag. Avdelingen har fagteam for både vanlige og sjeldne nevrologiske tilstander. 

Forskning og undervisning

Avdelingen har også universitetsfunksjon med syv professorater i nevrologi og ett i klinisk nevrofysiologi ved Institutt for klinisk medisin, Medisinske fakultet, Universitet i Oslo (UiO). Undervisning av medisin- og helsefag-studenter er en viktig del av avdelingens oppgaver.  

Avdelingen har stor klinisk ekspertise og forskningsaktivitet spesielt knyttet til bevegelsesforstyrrelser (Parkinson, dystoni, tremor og arvelige degenerative nevrologiske tilstander), epilepsi, hjerneslag/sykdommer i hjernens blodtilførsel, multippel sklerose (MS), sykdommer som rammer muskulatur som myasthenia gravis og amyotrofisk lateral sklerose (ALS), arvelige nevrologiske sykdommer, nevropsykiatri og smertefulle tilstander som rammer nakke, rygg, og perifere nerver, samt hodepine.

Mer om vår forskningsaktivitet på OUS research

Nevrovitenskapelig register og biobank

Våre pasienter vil ofte bli spurt om samtykke til deltagelse i det Nevrovitenskapelige registeret og biobank i Nevroklinikken ved OUS, som er et forsknings- og kvalitetsregister for nevrologiske tilstander. I registeret samles klinisk informasjon og eventuelt biologisk materiale fra pasienter. Dette blir brukt til å utvikle bedre kunnskap om forebygging, årsak, diagnostikk og behandling av sykdommer som påvirker hjernen og nervesystemet.

Les mer om Nevrovitenskapelig register og biobank.

Avdelingsleder: Mathias Toft

Slik finner du fram

Oppmøtested

Rikshospitalet:

  • Nevrologisk sengepost Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, C4, 4. etasje – bruk oppgang D4.
  • Nevrologisk poliklinikk Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, Glassgaten D1b, 1. etasje.
  • KNF Klinisk nevrofysiologisk laboratorium Rikshospitalet (EEG, EMG), Sognsvannsveien 20, Glassgaten D1b, 1. etasje.

Ullevål:

  • Sengepost for hjerneslag og akutt nevrologi Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 3, 1. etasje.
  • Nevrologisk sengepost 5-døgnspost og dagenhet Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 8, 6. etasje.
  • Nevrologisk poliklinikk Ullevål, Kirkeveien 166, Bygg 6, inngang B, 1. etasje (til venstre).
  • KNF Klinisk nevrofysiologisk laboratorium Ullevål (EEG, EMG), Kirkeveien 166, Bygg 6, inngang B, 4. etasje.

Oversiktsbilde over Rikshospitalet i snø

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo

Ullevål hovedinngang i sol

Ullevål sykehus

Kirkeveien 166

0450 Oslo

Ullevål sykehus Bygg 6

Kirkeveien 166

0450 Oslo

En bygning med biler parkert foran

Ullevål sykehus Bygg 3

Kirkeveien 166

0450 Oslo

​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

Det går både buss og trikk til Rikshospitalet, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset og på Ring 3. Fra og med 16. september 2024 stenges endeholdeplassen på Rikshospitalet. Les mer her: Trikkeholdeplassen ved Rikshospitalet stenges.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

For rutetider se ruter.no eller ring 177.

 

 

​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

Praktisk informasjon

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.

Kurs og møter

Relaterte artikler