Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Kirurgisk avdeling for barn, post 2

Seksjonen undersøker og behandler barn og ungdom i alderen 0-18 år, tilhørende fagområdet barnekirurgi (spesialisert barnekirurgi, urologi og gastrokirurgi) og transplantasjonskirurgi. Seksjonen er en del av Kirurgisk avdeling for barn.

Kirurgisk avdeling for barn, post 2 (KABS 2) er lokalisert på Rikshospitalet i 4.etasje, bygg E1. Sengeposten har plass til 16 pasienter hvorav seks sengeplasser er på avdelingens overvåkningsstue, Barneovervåkningen. Pasientene som henvises til oss er i alderen 0 til 18 år.

Alle barn og ungdommer på sykehus har rett til å ha med seg en forelder eller pårørende.

I avdelingen arbeider det i overkant av 40 personer med yrkestitler som pedagog, kirurg, servicemedarbeider, stomi- og kontinenssykepleier, sykepleiere, barnesykepleiere, helsesekretærer, barne- og hjelpepleiere og LIS (lege i spesialisering). 
Vi har også tett samarbeid med Senter for sjeldne diagnoser (SSD), fysioterapeuter, Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus (S-BUP), sosionom, uroterapeut, stomisykepleier, klinisk ernæringsfysiolog og pediater (barnelege)

Seksjonen har pasienter fra fagområdet barnekirurgi og transplantasjonskirurgi

Fagområdet barnekirurgi behandler pasienter med medfødte tilstander i mage-tarm og nyrer-urinveier, samt barn med solide svulster i den operative perioden.For sjeldne diagnoser har seksjonen et flerregionalt behandlingsansvar. 

Innenfor fagområdet transplantasjonskirurgi tar seksjonen imot pasienter i den postoperative fasen etter en nyre- eller levertransplantasjon. Sykehuset har nasjonalt behandlingsansvar for pasientgruppene. I forkant og etterkant av den kirurgiske fasen, behandles pasientene ved barne- og ungdomsklinikken.

Et kosedyr på en hylle
Foto: Myhre foto

Seksjonen ledes av seksjonsleder Markus Bergback og assisterende seksjonsleder Berit-Marie Olavesen. Seksjonens fagutviklingssykepleiere er Marlene Bless, Maria Knudsen og Ida Ringvold.

For at en operasjon skal gjennomføres på en trygg måte og for å hindre spredning av smitte så ønsker vi beskjed dersom:

  • Barnet ditt har feber eller andre symptomer på sykdom i dagene før innleggelsen
  • Har barnet muligens vært utsatt for vannkoppsmitte
  • Har barnet vært innlagt sykehus i utlandet må det tas prøver hos fastlegen før innleggelse – se innkallingsbrevet for mer informasjon

Kontakt inntakskoordinator på tlf: 23074618 eller ring sengeposten på tlf: 23074620.

Vaksiner: 

Vi minner om at vaksiner ikke bør gis innen 14 dager før eller etter planlagt kirurgi. Dette inkluderer Covid-19 vaksine og vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet. 

Dette bør tas med til sykehuset:

Det er viktig at dere tar med utstyr og medisiner som barnet er avhengig av, for ett par dager, i tilfelle det må bestilles. Dette gjelder:  

  • Faste medisiner. Medisinene leverer dere til personalet som låser de inn under oppholdet.
  • Spesialkost for de første dagene, for eksempel sondemat eller parenteral ernæring.
  • Vi har flere ulike typer spesial melkeblandinger samt NAN PRO® 1 og 2. Dersom barnet drikker HiPP COMBIOTIK® eller NAN PRO® 3, må det medbringes til hele oppholdet.
  • Bleier i størrelser større enn str. 6.

Annet som er praktisk å pakke med dersom barnet bruker det:

  • Medisinsk utstyr som barnet er avhengig av for eksempel CPAP, BiPAP maskin eller utstyr til stomi
  • Spesielle tåteflasker
  • Krykker
  • Egen rullestol
  • Narresmokk
  • Barnets viktigste kosedyr/-klut og leker
  • Løstsittende og behagelige klær til barnet, som er lette å kle av og på
  • Lader til mobil
  • iPad
  • Toalettsaker
  • Sandaler/slippers til innebruk

Når barnet ditt skal opereres er det naturlig at dere har mange spørsmål. Det kan være lurt å notere ned spørsmålene til bruk i samtaler med leger og sykepleier.
Forberedelse av barn som skal opereres bør starte hjemme. Snakk med barnet om det som skal skje på sykehuset.
Det anbefales at barn forberedes en dag i forkant av innleggelse tilsvarende alder, det vil si er barnet 3 år bør forberedelsen starte 3 dager før innleggelse.
Dersom barnet er forkjølet, har feber eller andre infeksjoner er det viktig å gi beskjed i forkant. Hvis det har gått vannkopper i nærmiljøet må sykehuset kontaktes. Anestesilegen og/eller kirurgen tar stilling til om operasjonen kan gjennomføres likevel.
Hvis barnet har vært innlagt på sykehus utenfor Norden siste 12 måneder må fastlege kontaktes for å ta MRSA/ESBL prøve før innleggelse. Dette for å forhindre spredning av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (MRSA/ESBL).

Tilstedeværelse

For at barnet skal føle seg trygg er det viktig at en av foreldrene er mest mulig tilstede under oppholdet. Gjennom nærhet og hjelp til å opprettholde barnets normale rutiner kan dere formidle trygghet til barnet.

Faste

Alle som skal ha narkose og opereres må faste. Faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke en viss tid før operasjonen. Dere vil få beskjed av sykepleieren om hvor lenge barnet må faste.

Hygiene

Kvelden før operasjonen bør barnet bade/dusje. Enkelte barn må vaskes med en desinfiserende såpe. Dere vil få informasjon om dette hvis det er aktuelt.

Besøk

Barnet kan motta besøk når det er på sengeposten, men det er viktig å begrense dette siden barnet er nyoperert og trenger ro. Besøkende må være friske. God håndhygiene er alltid nødvendig for å forebygge infeksjoner.

Amming

For mødre som ammer eller pumper seg er det mulig å låne pumpeutstyr. Det anbefales å pumpe seg cirka hver 3. time for å opprettholde melkeproduksjonen.

Forberedelsesfilm for barn som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Forberedelsesfilm for ungdom som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Click here to see movies about how to prepare a child or a teenager for surgery

The movies are also available in arabic, english, polish, somali and urdu. 

Når dere kommer på sykehuset er det en del forberedelser før operasjonen, og det vil bli venting.

På sykehusavdelingen blir dere tatt imot av en sykepleier som vil informere om forløpet før- og etter operasjonen. Det er fint om dere sier i fra dersom det er spesielle hensyn som må tas.

En kirurg vil informere om operasjonen, forventet resultat og anslå hvor lenge dere skal være på sykehuset. Barnet blir undersøkt og det måles vekt, høyde og blodtrykk og tas blodprøver. Avhengig av diagnose kan det også være andre undersøkelser som må gjennomføres.

Anestesilegen vil informere om narkose. Gi beskjed dersom barnet har allergier eller andre helseproblemer.

Les mer om barn på sykehus

Barn på sykehus - Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)  

Eller om ungdom på sykehus

Ungdom på sykehus - Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)

Når dere kommer på sykehuset er det en del forberedelser før operasjonen, og det vil bli venting.

På sykehusavdelingen blir dere tatt imot av en sykepleier som vil informere dere om forløpet før- og etter operasjonen. Det er viktig at dere sier i fra om spesielle hensyn som må tas.

En kirurg vil informere om operasjonen, forventet resultat og anslå hvor lenge dere skal være på sykehuset. Barnet blir undersøkt og det måles vekt, høyde og blodtrykk og tas blodprøver. Avhengig av diagnose kan det også være andre undersøkelser som må gjennomføres.

Anestesilegen vil informere om narkose. Gi beskjed dersom barnet har allergier eller andre helseproblemer.

Avdelingen består av dobbeltrom og noen enkeltrom.
I tillegg til rommene i avdelingen har vi en Barneovervåkning som rommer seks sengeplasser og er tiltenkt barn som trenger kontinuerlig overvåkning, før og etter operasjon.

En forelder sover på gjesteseng ved siden av sitt barn på våre pasientrom. 
OUS er nå inne i en periode med rokader og det som tidligere het Foreldreovernattingen, er flyttet til det som var Gaustad pasienthotell.
Dette har imidlertid medført at vi har færre rom til disposisjon for overnatting utenfor avdelingen.  Pasienthotell kan være et alternativ når det er fult på Foreldreovernattingen. Pasienthotellene vi har tilgang til er på Ullevål sykehus, på Radiumhospitalet samt at vi har tilgang til noe overnatting på Thon hotell Ullevål stadion. 

På barneovervåkningen har vi seks sengeplasser til nyfødte og nyopererte barn. Her er det alltid sykepleiere tilstede. Som foreldre og foresatte er dere barnets viktigste personer, og vi ønsker at dere er hos barnet så mye som mulig. Det er dessverre ikke mulighet for foreldre å overnatte sammen med barnet på barneovervåkningen, men vi tilstreber at en forelder skal sove i nærheten.

En lege som sjekker pasientens puls
Foto: Myhre foto

 

CPAP, BPAP, Optiflow eller annet medisinsk utsyr nok for ett par dager

Faste medisiner for de første dagene

Klær

Kosedyr/bamse

Krykker eller rullestol

Vi har bleier

I avdelingen har vi eget kjøkken. Her har vi ett stort utvalg av mat og drikke. På kjøkkenet jobber vår servicearbeider Sania. Hun er ansvarlig for renhold og orden, bestilling av mat og spesialkost på kjøkkenet vårt. Sammen med henne jobber en buffetvert fra hovedkjøkkenet fra kl 11:00.

Det er kun de ansatte ved sykehuset som kan gå bak til komfyren på kjøkkenet.

Åpningstid:
Kjøkkenet er stort sett åpent hele døgnet. Av hygieniske årsaker er spiserommet stengt mellom kl 06:45 - 07:30 og kl 11:30 – 12:15. Da vaskes og desinfiseres overflater.

Mat:
Av hygieniske prinsipper blir maten porsjonspakket og satt i kjøleskap. Ukens meny henger utenfor kjøkkenet.

Etter operasjon kan barn og ungdom oppleve nedsatt matlyst. Vi har derfor forskjellig utvalg av yoghurt, sjokolademelk, smoothie og is som er forbeholdt pasientene.

Barnemat:
På kjøkkenet har vi div. utvalg av barnemat på glass, grøt, yoghurt og fruktmos.
I tillegg til NAN 1 og 2 (fra Nestlé) har vi noen typer spesialmelk. Ta med ekstra melk for et par dager dersom barnet ditt bruker spesialblandinger som kan være vanskelig å få tak i.
Vi har dessverre ikke NAN 3, Hipp, Småfolk eller Collett.

Spesialkost/allergivennlig mat:
Hovedkjøkkenet tilpasser gjerne kost hvis det trengs. Dette må registreres på liste som henger ved kjøkkenet før kl 09. Gi beskjed om dette ved innkomstsamtale med sykepleier.

Etter lange opphold kan barn og ungdom bli matlei. Det er mulighet til å bestille ønskekost fra hovedkjøkkenet. Spør Sania eller sykepleier om meny.

Innerst i korridoren finner dere avdelingens lekerom og der jobber Bente som er pedagog.

Lekerommet er et tilbud til barn på avdelingen fra 0-6 år. Alle barn fra 0-18 år som er innlagt på avdelingen, også søsken som kommer på besøk, er velkommen etter avtale.

Avdelingens pedagog, Bente, er på lekerommet på dagtid fra mandag til fredag. Hvis barnet ikke kan komme til lekeromet avtaler hun med foreldrene og kommer til barnets rom.

Den pedagogiske virksomheten på lekerom er en del av behandlingstilbudet på avdelingen.

Lekerommet skal være et fristed for barna. Her skal det ikke gjøres noen medisinske prosedyrer. Foreldrene må unngå å snakke om sykdom, med mindre barnet tar initiativ til det.Tid og ro er en forutsetning for lek. 

Foreldre som bruker lekerommet sammen med barna har et ansvar for å holde det ryddig slik at det innbyr til lek. Det er viktig at de voksne følger reglene til lekerommet, disse står som oppslag på døren.

Her kan dere lese mer om den pedagogiske virksomheten i OUS:

brosjyre-for-lekerom.pdf (oslo-universitetssykehus.no)

En kvinne og et barn med en kosebjørn
Foto: Myhre foto
Et leketogsett i et rom
På lekerommet er det mye gøy for både små og store barn

Det er tilbud om skole for alle barn som blir lagt inn på sykehus.
På sykehuset har vi egen skole, Sykehusskolen i Oslo.
Skoleavdelingen på Rikshospitalet ligger i første etasje i Barn Kvinne bygget.

Ved siden av lekerommet finner dere avdelingens venterom med sofagrupper, lesestoff og spill. Her er det også kjøleskap til oppbevaring av privat mat, samt fryser til morsmelk.

 

En stue med sofa og stoler
Venterommet med flott utsikt over Oslofjorden

 

Kontakt

Telefon

Døgnåpen telefon

23 07 46 20

Pasientkoordinator sengeposten:

23 07 46 18
  • Mandag 09:00 - 11:00
  • Tirsdag 09:00 - 11:00
  • Onsdag 09:00 - 11:00
  • Torsdag 09:00 - 11:00
  • Fredag 09:00 - 11:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Pasientkoordinator Dagenheten og poliklinikk:

23 07 46 19
  • Mandag 09:00 - 11:00
  • Tirsdag 09:00 - 11:00
  • Onsdag 09:00 - 11:00
  • Torsdag 09:00 - 11:00
  • Fredag 09:00 - 11:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

E-post

anmibe@ous-hf.no
beolav@ous-hf.no

Endre eller avbestille time

Endre eller avbestille time
Du kan endre eller avbestille time digitalt i Helsenorge-appen, på helsenorge.no eller ved å kontakte oss på telefon. Si i fra senest 24 timer før, slik at du slipper gebyr for ikke å møte til timen.

eDialog - for sikker digital kommunikasjon med sykehuset.

Start sikker kommunikasjon med Oslo universitetssykehus
Merk henvendelsen med navnet på avdelingen/enheten du vil kommunisere med.

Slik finner du fram

Oppmøtested

Hovedinngangen på Rikshospitalet, følg blå linje på gulvet frem til E1.

Avdelingen er i E1-4.etasje

Oversiktsbilde over Rikshospitalet i snø

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo