Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Faglige anbefalinger

Fysioterapi: Fotsenger, oppbygg og spesialsko (2024)

Utarbeidet av NAKBUR ved Kristine Risum, Spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi (NAKBUR/OUS), september 2024.

Artritt i ankler og føtter kan medføre smerter, begrenset bevegelighet, nedsatt stabilitet og feilstillinger i føttene (1). Nedsunken medial lengdebue er vanlig (plattfot), nedsunket tverrgående bue, valgusstilling og varusstilling kan også forekomme som følge av sykdommen. Dette er feilstillinger som opptrer også hos friske. Noen barn kan også være plaget med hælsmerter grunnet senefestebetennelse på calcaneus (festet for akillessenen eller for plantaraponeurosen). Ved behov kan man få tilpasset fotsenger, få oppbygg i skoene eller få ortopediske sko. Man trenger rekvisisjon fra lege og NAV vurderer om man får vedtak om dekning av utgiftene. Man betaler da en fastsatt egenandel.

Fotsenger 

Fotsenger kan være aktuelt ved feilstillinger og/eller smerter i ankler, føtter og knær. Fysioterapeuten vurderer ofte om fotsenger kan være et aktuelt tiltak. Målet med fotsengene er å optimalisere akseforhold og redusere smerter slik at barnets muligheter for deltakelse i fysisk aktivitet bedres. Fotsengene fungerer best i sko med snøring.

Det er få studier som har undersøkt effekten av fotsenger hos barn med JIA og effekten er usikker på redusert smerte og bedret funksjon (2). En nyere studie viste at 3 måneders bruk av fotsenger reduserte smerte i føtter og ankler hos barn med JIA, men det var ingen effekt på funksjon eller livskvalitet. Langtidseffekten på redusert smerte er usikker (3).

Det er legen som skriver rekvisisjon til ortopediske hjelpemidler. En kan få et par fotsenger per kalenderår. NAV fastsetter egenandelen; se nav.no. Egenandelen inngår ikke i grunnlaget for frikort.

Oppbygg 

Det kan være aktuelt å bygge opp skoen ved benlengdeforskjell. Ved benlengdeforskjell over 10 mm gjøres det ofte en oppbygning av selve skoen. Ellers er det ofte tilstrekkelig med en korkhæl på 5 mm som legges under innersålen i skoen. Ved kontraktur i kneet er en særlig nøye med å bygge opp slik at hele benlengdeforskjellen utliknes for å stimulere til aktiv ekstensjon i det lengste benet (med affisert kneledd). Ofte ser en at barnet inntar en stilling med lett fleksjon i det lengste benet for å holde bekkenet i nøytralstilling.

Sko 

Ved trening og fysisk aktivitet anbefales sko med støtdempende såle, god støtte i hulfoten og stiv hælkappe.

Spesialsko 

Noen ganger er det vanskelig å finne gode sko som passer foten i vanlige skobutikker. Det kan da være aktuelt med ortopediske sko som kan kjøpes ved ortopeditekniske avdelinger.  Disse avdelingene finnes på sykehus eller som egne virksomheter i større byer. Ortopediske sko brukes når en har behov for spesielle egenskaper og funksjoner som vanlig sko ikke har. Ortopediske sko kan ha ekstra bredde, høyde og støtte.

Ortopediske sko kan rekvireres av lege som er spesialist i revmatologi, men også av en del andre spesialister. Legeuttalelsen kan gjelde i 5 år. Første året man søker støtte til sko, kan man få inntil fire par. Deretter er det mulig å søke om inntil 2 par sko per år. Barn i vekst kan imidlertid få støtte til mer enn to par per kalenderår. Folketrygden dekker opp til en viss sum av utsalgsprisen per par. Det overskytende beløpet betales av brukeren. Egenandelen inngår ikke i grunnlaget for frikort.

Referanser

  1. Fellas A, Hawke F, Santos D, Coda A. Prevalence, presentation and treatment of lower limb pathologies in juvenile idiopathic arthritis: A narrative review. J Paediatr Child Health. 2017;53(9):836-40.
  2. Fellas A, Coda A, Hawke F. Physical and Mechanical Therapies for Lower-Limb Problems in Juvenile Idiopathic ArthritisA Systematic Review with Meta-Analysis. J Am Podiatr Med Assoc. 2017;107(5):399-412.
  3. Fellas A, Singh-Grewal D, Chaitow J, Santos D, Clapham M, Coda A. Effect of preformed foot orthoses in reducing pain in children with juvenile idiopathic arthritis: a multicentre randomized clinical trial. Rheumatology (Oxford). 2022;61(6):2572-82.
Sist oppdatert 21.01.2025